13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Blair angriber ytringsfriheden

Blair angriber ytringsfriheden

Torsdag, 07. august, 2003, 00:00:00

Danmarks Radio bruger BBC meget - pas på, Blair banker nu det store medie på plads

af Sven-Erik Simonsen
Når vi danskere lytter til Radioavisen hører vi i mange tilfælde et ekko af den store britiske radio og tv-station BBC. Mange gange undlader de danske speakere dog at referere at kilden er BBC.
Der er altid grund til at være på vagt over for de store mediers nyheder og analyser af begivenheder i verden. Nu bliver der en særlig grund til at være på vagt over for nyhederne fra BBC.
Blair-regeringen lægger i denne tid et voldsomt pres på den store radio- og tv-station og truer med at opløse dens nuværende, uafhængige bestyrelse for at underlægge BBC Ofcom, som er regeringens mediekomite, og hvis flertal udpeges af ministrene.
Grundlæggende handler det om regeringens forsøg på at begrænse ytringsfriheden for at lukke munden på kritik, skriver journalisten Chris Marsden på netavisen World Socialist Web Site.
Det som aktuelt har ophidset Blair og hans regering er BBC afsløring af, at det var en bevidst løgn, når premierministeren i en tale påstod, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben og at de kunne affyres på 45 minutter.
Denne påstand spillede en central rolle både i Europa og i USA i forhold til at udløse den ulovlige krig mod Irak.
Siden er det afsløret, at det med de 45 minutter havde Blairs spinn-doktor fundet på og det med eksistensen af masseødelæggelsesvåben ved vi nu alle var løgn.
BBC er blevet beskyldt for at være en stemme mod krigen, skriver Chris Marsden. Det passer slet ikke.
BBC's dækning af krigen blev for nyligt - af uafhængige akademikere - bedømt som det store medie, som stillede sig mest bag regeringen og var mindst tilbøjelig til at citere kilder, der var imod krigen.
BBC har helt siden sin grundlæggelse i 1926 været talerør for den herskende klasse i Storbritannien. En meningsmåling viser, at 54 procent af lyttere og seere tror mere på BBC end på regeringen og at hele 44 procent har større tillid til BBC end til noget andet medie.
Hvorfor angriber den britiske regering så den institution, som mere end nogen anden har været en bastion for britisk imperialisme ved at sprede propaganda og rette den internationale opinion ind efter britiske interesser, spørger Marsden?
Han anfører to grunde.
Den ene er at bortlede opmærksomheden fra krigsløgnene.
Den anden er, at regeringen ønsker at privatisere medieverdenen.
Blairs regering er igang med at formulere et lovforslag, som skal bane vejen for de private, internationale mediemonopoler. Lovforslaget lægger op til at ophæve forbuddet mod at det samme selskab kan eje både aviser, radio og tv.
Der er en lov i støbeskeen, som vil passe præcist til Rupert Murdoch interesser. Murdoch er en global mediemagnat. I Storbritannien ejer han i forvejen aviser som Sun, Times og News of the World. Desuden ejer han satellittv-stationen 'Sky-Channel', men han er meget opsat på at købe blandt andet 'Channel 5' - en af de store britiske kanaler. Det har hidtil været forbudt.
Chris Marsden skriver, at det er afslørende, at netop Murdochs aviser har været klart i spidsen i kritikken af BBC's dækning af krigsløgnene!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp