EU´s egne undersøgelser viser, at et stort flertal af EU´s egne vælgere ikke engang ved, at der skal vedtages en grundlov for EU.
Udtalelse fra Nordisk Folkerigsdag
Nordisk Folkerigsdag, samlet i Lillehammer 30. juli til 2. august ser med bekymring på forslaget til en EU-grundlov. Bliver forslaget vedtaget, vil EU grundlovsfæste, at al national lovgivning må vige for enhver EU-lov. Samtidig vil der ske en kraftig centralisering af beslutningsmyndigheden internt i EU. Store lande får øget magt på bekostning af små, og vetoretten skal stort set begrænses til udenrigspolitik og skattepolitik. For små lande bliver vetoretten illusorisk også på disse områder.
Grundlovsforslaget fastslår, at medlemsstaterne forpligtes til at fremme EU's interesser i verdenspolitikken - om nødvendigt med militære midler. EU får status som juridisk person og kan dermed indgå internationale aftaler på vegne af medlemsstaterne uden at aftalerne skal ratificeres i den enkelte stat.
Forslaget til EU-grundlov adskiller sig fra nationale forfatninger ved at det på vigtige områder også fastlægger indholdet i politikken, som skal føres. På alle markeder skal konkurrence være grundprincippet for den økonomiske udvikling. Således foreslås det, at EU skal grundlovsfæste en ekstrem markedsøkonomisk liberalisme.
Forslaget til EU-grundlov ændrer forholdet mellem EU og medlemsstaterne så grundlæggende, at det burde kræve en grundig demokratisk behandling i alle EU-lande. EU's egne undersøgelser viser, at et stort flertal af EU's egne vælgere ikke engang ved, at der skal vedtages en grundlov for EU. Den eneste garanti for, at forslaget får en tilfredsstillende behandling, er at det lægges ud til folkeafstemning i alle EU-lande.
Nordisk Folkerigsdag vil opfordre regeringerne og parlamenterne i Danmark, Finland og Sverige til at lade vælgerne tage standpunkt til grundlovsforslaget gennem folkeafstemninger.
Debatten om forslaget til EU-grundlov aktualiserer spørgsmålet om at udvikle alternativer til medlemskab. Nordisk Folkerigsdag vil arbejde for at et tættere nordisk samarbejde bliver en vigtig del af sådanne alternativer. Medlemskab af ØMU - den økonomisk-monetære union med fælles valuta - vil vanskeliggøre realiseringen af nordiske alternativer. De nordiske lande, i første omgang Sverige, må ved den forestående folkeafstemning derfor afvise medlemskab af ØMU.
Folkerigsdagen vil til slut påpege den asociale nedbrydning af velfærdsstaten, der også finder sted i Norden som følge af EU-tilknytningen. Denne katastrofale udvikling er nået længst i Finland, som er det eneste nordiske land, der har indført euroen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278