Efteruddannelsen er gået fuldstændig i stå efter regeringens nedskæringer
af Claus Andersen, Århus
14. august blev en trist dag for de mange ledige i Århus Amt. Arbejdsformidlingen (AF) Århus lukkede kassen for uddannelse af de ledige.
AF Århus havde overskredet deres 'uddannelses-kvote' på 55 procent og var kommet op på 62 procent, så nu skulle kassen lukkes og de ledige skulle primært tilbydes 'ansættelse med løntilskud' - kaldet jobtræning eller virksomhedspraktik.
Retten til uddannelse er skubbet i baggrunden til fordel for tilbud om afklaringskurser, jobsøgningskurser og jobformidling. En vej jeg personlig ikke tror på. Er løntilskud virkelig den korteste vej til at få flere i arbejde? Skal fyrede erstattes med jobtræning? Ledige stillinger konverteres til jobtræningsstillinger?
Har Arbejdsformidlingen de mange jobtræningspladser, når vi konstant hører det er umuligt at skaffe praktikpladser. 11.000 unge mangler en praktikplads og en hjemmeside oprettet af Undervisningsministeriet til en pris af en million kroner har skaffet fire pladser. Kan Arbejdsformidlingen skaffe de jobtræningspladser? Eller pladserne til virksomhedspraktik?
Efteruddannelsen er gået fuldstændigt i stå efter at den nye regering har udsultet uddannelsessystemet med det resultat, at færre får taget den uddannelse, efteruddannelse, der er nødvendig for at klare sig på det danske arbejdsmarked i de kommende år og hjælpe vores nuværende ledige tilbage til arbejdspladserne i varige, ustøttede job.
Og nu lukker Arbejdsformidlingen i Århus altså kassen i for uddannelse. Skammeligt! Vores efteruddannelse skal være åben for alle - ikke mindst de svagest stillede ledige, de ældre, ledige med etnisk baggrund og ledige der fik mindst uddannelse i starten af deres liv.
Det er hverken ret eller rimeligt med denne kvote-tænkning. Vi må stoppe snakken om 'aktiveringscirkus'. Lad os undgå bevidstløs aktivering og give de ledige de nødvendige kompetencer til at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet. Arbejdsgiverne kræver kompetencer, så lad os give de ledige disse kompetencer.
Arbejdsformidlingen i Århus har nu lukket kassen for uddannelse, men lov om aktiv beskæftigelsespolitik 'Flere i arbejde' siger, at ledige dagpengemodtagere mellem 30 og 60 år har ret til seks ugers uddannelse inden for de første 12 måneders ledighed? Er det en ret eller et tilbud? Hvad siger politikkerne? Hvad siger Arbejdsformidlingen? Hvad siger fagforeningerne? Og hvad sker der i vores andre amter?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278