13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sukker i benzinen

Sukker i benzinen

Torsdag, 21. august, 2003, 00:00:00

Opskruet militarisering, og udnyttelse af den amerikanske arbejderklasse er virkeligheden bag det amerikanske vækstlokomotiv

af Karen Sunds
Det siges, at USA er på vej ind i et økonomisk opsving, som vil trække hele verden med sig. Sandt er det, at USA nu har en stigning i den økonomiske vækst, og frem for alt en imponerende stigning i arbejdsproduktiviteten.
Men statistikken gemmer på en barsk historie.
Således er den militære oprustning en vigtig årsag til, at der er kommet lidt mere gang i hjulene i USA. Våbenproduktion udgjorde sidste år 3,4 procent af den samlede produktion i USA. I år bliver det 4,1 procent. En så stor stigning i våbenproduktionen er ikke set siden Vietnam-krigen i USA.
Men isenkrammet og Irak-krigen skal også betales. For nylig kunne Pentagon opgøre den foreløbige regning for Irak-krigen til at være 380 milliarder kroner. I takt med den opskruede krig og militariseringen, eksploderer underskuddet på det amerikanske statsbudget.
Alene i juli måned manglede der 394 milliarder kroner i statskassen i USA, for at have balance i regnskabet.
I samme måned ugjorde udgifterne til militæret 240 milliarder kroner. Det vil altså sige, at over 60 procent af gældsdannelsen i øjeblikket skyldes oprustning.

Skattelettelser til de rige
Irak-krig og militarisering er dog ikke den eneste årsag til den katastrofale økonomi.
En anden årsag er Bush's formidable skattelettelser til de rigeste i det amerikanske samfund. De beløber sig til omkring 3700 milliarder dollars i alt.
Det ufattelige budgetunderskud er en bombe under den amerikanske økonomi. På tre år er det lykkes Bush at vende et overskud på statsbudgettet på 914 milliarder kroner til et underskud på omkring 3280 milliarder kroner !
Ikke mindre barsk er historien bag den voldsomme vækst i arbejdsproduktiviteten i USA. Alene fra første kvartal til andet kvartal af året, steg arbejdsproduktiviteten med 5,7 procent.
Den amerikanske arbejder knokler bogstaveligt talt røven ud af bukserne.
Men samtidig fortsætter arbejdsløsheden med at vokse i USA. 400.000 nye kastes ud i arbejdsløshedskøen hver uge.
Sammenhængen er ikke svær at få øje på. De amerikanske arbejdere er forskrækket over fyringerne og knokler løs, for at undgå at blive de næste, der får en fyreseddel.
Og frygten har en kontant årsag: I USA bortfalder dagpenge nemlig efter et halvt år. Det betyder samtidig, at der er mange flere arbejdsløse i USA, end de officielle arbejdsløshedstal fortæller.

Hvem skal købe varerne
Den såkaldte bedring i den amerikanske økonomi bygger ikke på andet end en opskruet militarisering, og ekstrem udnyttelse af den amerikanske arbejderklasse. Det er ikke noget, der kan bære en økonomisk højkonjunktur igennem.
For selv om det her og nu giver større profit til arbejdsgiverne, så kan man ikke både blæse og have mel i munden på samme tid:
Når arbejderklassens levevilkår bliver dramatisk forværret, og lønnen falder, som det sker i USA, så vil det uundgåeligt blive sværere at få solgt de varer, der er produceret. Den amerikanske arbejder kan ikke købe varer for en løn, han ikke får.
Derfor melder de amerikanske virksomheder da også, at de ikke tør tro på, at den lovede højkonjunktur kommer.
Det er årsagen til, at tonen indimellem bliver noget skinger hos de økonomiske eksperter. Som Nordeas cheføkonom for nylig, da han skulle forklare nødvendigheden af, at det økonomiske opsving slår igennem i USA nu:
'Specielt USA har ekspanderet så kraftigt, at der snart ikke er mere at gøre. Derfor kan det komme til at se meget skidt ud - i stil med situationen i Japan, hvis det ikke lykkes denne gang. Det skal simpelthen lykkes.'

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp