13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trusler

Trusler

Torsdag, 04. september, 2003, 00:00:00

Vi modstandere skal kunne afsløre fiflerierne med forbeholdene. Det er op til os, at afstemningstemaet forbliver gennemsigtigt for befolkningen: For eller imod grundloven

af Enid Riemenschneider, 67 år, tidligere socialrådgiver, efterlønner, medlem af KPiD's landsledelse.

I Sverige kommer en trængt statsminister med stadig mere besynderlige udmeldinger op til euro-afstemningen. Men især svirrer truslerne i luften på begge sider af Øresund. Persson truer de af sine ministre, der er modstandere, et borgerligt tilhængerparti truer med, at svenskerne havner i en Sovjet-stat, hvis de ikke stemmer ja, og hele tilhængersiden truer med økonomisk ruin, hvis Sverige holder sig uden for euroen.
Hvor vi dog kender det på denne side af Sundet. Ikke blot, at der trues, men - bortset fra den med Sovjet-staten, der vist også er blevet til grin - er det minsandten de samme forfærdelige konsekvenser af et nej, der trues med. Her kan vi hjælpe broderfolket, for hvad skete der i Danmark, efter at vi sagde nej til euroen? Faktisk det modsatte af, hvad man truede os med.
Og så truslerne mod fremtrædende nej-sigere og skeptikere: Tak til Torben Lund, der er respekteret og troværdig både som politiker og som ekspert på sit felt, fordi han tør stå frem med sin ærlige mening, Og tak, fordi han holder fast ved sit partitilhørsforhold, og på den måde kan blive retningsgivende for de mange socialdemokrater, der stadig tvivler på unionsprojektet.
Vi ønsker varmt, at vore svenske søstre og brødre udi EU-modstanden vinder afstemningen i Sverige. Den afstemning har også stor betydning for, hvordan vilkårene for vor kamp om forfatningen bliver.

Småt med lokkemad
Vi har slet ikke set bare begyndelsen af tilhængersidens kampagne. Fiflerierne om bevarelsen af forbeholdene kan være en vigtig del af lokkemaden. Men er det ikke lige så groft et bedrag, som alle de gamle løfter og trusler?
Jo, lokkemaden er dobbelt bedrag: De fire danske forbehold går alle imod selve ideen i konventets tekst - Europas Forenede Stater. Hvis vi stemmer ja til forfatningen, hvordan vil regeringen så bagefter komme igennem med, at vore forbehold skal bevares uændrede?

For eller imod grundloven
Og hvordan kontrollerer vi dem? Det 'demokratiske underskud' i EU består jo også i, at teksterne er uigennemskuelige for almindelige læsere. Har man forsøgt sig med læsning af de gældende traktattekster, er det ikke svært at forestille sig hvilket hav af yderligere forbehold og krydshenvisninger, der i givet fald vil være nødvendige.
Vi modstandere skal kunne afsløre fiflerierne med forbeholdene. Det er op til os, at afstemningstemaet forbliver gennemsigtigt for befolkningen: For eller imod grundloven.
Så kan vi vinde!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp