Det borgerlige korstog fortsætter. Under USA´s paraply har Fogh blæst til reaktionens fremmarch. Og under Foghs paraply har hans kampråb kaldt tropper frem fra andet geled, som nok ellers havde opgivet, at der var nogen der gad høre på dem
Den Danske Frimurerorden har hidtil levet et liv, der var lige så lukket som et A.P. Møller-regnskab. De nye vinde har fået dem frem på banen. I mandags var der åbent hus i den store tunge klods af en symboltynget bygning på Blegdamsvej i København. Stormester Clausen viste rundt og fortalte.
- Vi ønsker de gode gamle borgerlige værdier, som samfundet havde for 40-50 år siden..... Vi har et værdisæt, som kan være med til at præge samfundet i en anden retning, erklærer stormester Clausen til Politiken.
Stormesteren beretter om optagelsesceremonierne, hvor en ny broder med bind for øjnene får stillet nærgående og rituelle spørgsmål af de garvede brødre iført stiveste puds samtidig med, at de har deres kårde rettet mod ansøgerens bryst.
- Det der sker i logesalen er så betagende, at det ikke kan beskrives, siger Clausen.
Jo - Foghs kampfæller ved godt, hvor de vil hen - nemlig tilbage. Først til halvtresserne, siden tilbage til de gode tider i 30-40'erne og så måske videre til enevælden under slagordet Gud, Konge og Fædreland.
Man må måbe. Men den slags findes. Lad endelig Fogh og Bendtsen vise deres venner frem. Brikkerne begynder at falde på plads.
Samarbejdspolitikken
Fogh benyttede 50-året for den 29. august 1943 til et bemærkelsesværdigt opgør med samarbejdspolitikken. Den var forkert, man skulle have kæmpet mod nazismen. Hvis man mener noget med værdier, så skal man også kæmpe for dem, siger Fogh.
Det kan man for så vidt godt være enig med ham i - det er krysteragtigt at samarbejde med de stærke magter i verden, bare fordi det er bekvemt. Et aktuelt eksempel er jo netop Foghs egen samarbejdspolitik med Bush-regimets kamp mod Irak og andre. Bush's ultimatum - enten er I med os eller imod os - manglede ikke svar fra Fogh. Vor tids samarbejdspolitik har for en periode fundet en fast form.
Ligesom modstandsbevægelsen under krigen - med kommunisterne i spidsen - kritiserede og aktivt modarbejdede samarbejdspolitikken, er der også mange, der siger fra i dag.
Og når Fogh nu er principfast, må vi spørge om der også kommer et opgør med mange års politik i forhold til apartheid-regimet i Sydafrika? Eller et selvkritisk opgør med V & K's støtte til USA's folkemord i Vietnam? Eller mere historisk - et opgør med det officielle Danmarks ikke-indblandingspolitik i forhold til borgerkrigen i Spanien? Vil de spaniensfrivillige der blev fængslet og forfulgt da de kom hjem få en undskyldning fra Fogh?
Der er nok at tage fat på for en mand med idealer. Det kunne for eksempel også være, hvordan de liberale frihedsrettigheder blev udmøntet i stormester Clausens storslåede halvtredsere under den kolde krig.
Fars hammer
Retningen er dog ikke til at tage fejl af. Bag slagord om frihedsværdier holdes den sorte kølle parat til at slå ned på alt, der smager af folkelig solidaritet og sociale fællesskaber. Fogh vil selv føre hammeren:
- Der er for mange eksempler på bekvemmelighed. Vi lod for eksempel andre gøre indsatsen for at føre kommunismen i knæ.... siger han, og det vil stormesteren nok give ham ret i. Det nye oplæg til en ny forsvarsstruktur taler direkte om at danske soldater skal frem i forreste række.
Folkeskolen undergår heller ikke slagene:
- Der er for mange eksperimenter med rundkredspædagogik, siger Fogh, som mener at ungerne skal bruge tiden til at lære noget. Først revolutionerede Fogh sine pressemøder med stående talepodie og flag i baggrunden. Måske ændrer han nu stoleopstilling i Folketinget. Ud med de hesteskoformede rundkredse. Hvordan mon det bliver?
I Den Danske Frimurerorden har de ingen rundkreds:
- Vi er stadig, hvad jeg vil kalde et oplyst enevælde, for det er fortsat mig, der træffer de endelige beslutninger, siger Stormester Clausen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278