14 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mordet på Anna Lindh og euro-afstemningen

Mordet på Anna Lindh og euro-afstemningen

Lørdag, 13. september, 2003, 00:00:00

Udtalelse fra det svenske kommunistparti KPML(r) om mordet på Anna Lindh og konsekvenserne for folkeafstemningen om euro

Mordet på udenrigsminister Anna Lindh er en frygtelig tragedie for hendes familie og pårørende. Men uanset gerningsmandens motiv er mordet også et anslag mod demokratiet og den frie og åbne debat, som Anna Lindh ligeledes var en del af.
Alle ledende politikere bør konstant stå til regnskab, for hvad de gør og siger; de må kunne tåle at blive modsagt - også med hårde argumenter. Det er en del af demokratiets natur.
Men de skal ikke tvinges til at leve med trusler, og de skal selvfølgelig beskyttes imod enhver form for angreb mod liv og helbred. Et samfund, der tillader politisk relateret vold, uanset om volden rettes imod ledende politikere eller imod mennesker med ubehagelige politiske holdninger, udvikler sig uundgåeligt til mere lukkethed; volden tjener objektivt de reaktionæres og de elitære magtgruppers interesser.

Mordet rejser mange spørgsmål. Om motivet. Om hvordan det kunne ske på et offentligt sted. Om hvordan gerningsmanden så let kunne undslippe. Før alle fakta er kommet frem, er der dog ingen anledning til at spekulere over disse spørgsmål. Man kan blot konstatere at S€PO har meget at gøre rede for, præcis som efter mordet på statsminister Olof Palme i 1986.
Et spørgsmål kræver dog omgående svar: Hvordan skal folkeafstemningen om euroen få en værdig og legitim demokratisk afslutning i en situation, hvor mordet på Anna Lindh har udløst et national traume.
Partilederne i Riksdagen besluttede torsdag at gennemføre folkeafstemningen som planlagt. PÅ søndag går det svenske folk derfor til valgurnerne for at tage stilling til euroen. Det behøver man ikke at gøre indvendinger imod. Euro-spørgsmålet har været diskuteret gennem lang tid, og de fleste mennesker er indstillede på at afgive deres stemme på søndag.
Riksdagspartierne besluttede ligeledes at aflyse selve kampagnen. Ja- og nej-siden skal fortsætte med at uddele informationsmaterialer, men debatter og mere udadvendte arrangementer aflyses. Det bør man heller ikke have indvendinger imod. Argumenterne for eller imod Euroen er nok de fleste mennesker bekendte. At nogle dages kampagne bliver aflyst, spiller derfor ikke så stor rolle for vælgernes muligheder for at tage stilling.
Når dette er sagt, må man dog konstatere at folkeafstemningen om euroen kommer til at blive gennemført i en meget speciel atmosfære, under helt unormale politiske forhold, hvor selve spørgsmålet - ja eller nej til euro - kommer til at overskygges af mordet på Anna Lindh og den bestyrtelse drabet har udløst.

Der hersker ikke den ringeste tvivl om at ja-tilhængerne har fordel af situationen. Alle historiske erfaringer viser at mennesker i perioder med chok og bestyrtelse søger det lederskab, som er kendt - ikke af fornufts- men af følelsmæssige årsager. Derfor påhviler der ja-tilhængerne og ikke mindst statminister Göran Persson et helt specielt demokratisk ansvar.
Ja-siden og Göran Persson må appellere til folk om ikke at lade mordet på Anna Lindh påvirke deres stillingtagen til euroen; Persson må tydeligt præcisere, at demokratiets og folkeafstemningens demokratiske legitimitet kræver at vælgerne tager stilling i sagen og stemmer efter deres egen overbevisning. Ellers er der overhængende fare for, at den reelle folkevilje ikke vil manifestere sig i folkeafstemningens resultat på søndag.
Mordet kommer under alle omstændigheder til at påvirke resultatet af folkeafstemningen. Men for at resultatet skal blive legitimt i enhver henseende kræver det, at ja-siden tydeligt frasiger sig den fordel, som den har fået under så tragiske omtændigheder.
KPML(r) vil givetvis følge den aftale om valgkampen, som gælder efter mordet på Anna Lindh, det kræver omstændighederne og respekten. I de sidste dage vil vi derfor nøjes med at sprede løbesedler og sælge avisen Proletären.
Vi anerkender den bestyrtelse, som mordet har udløst, thi vi er lige så bestyrtede som alle andre. Men samtidig fremhæver vi - og det gør forhåbentlig alle - at vælgerne på søndag må gøre det de kan, for at sætte sig ud over bestyrtelsen, fordi folkeafstemningen om euroen handler om Sveriges fremtid og der må sagens argumenter have forrang.
I den henseende er intet blevet forandret med mordet på Anna Lindh. Euroen er og bliver et ikke-demokratisk eliteprojekt; er og bliver en trussel mod arbejde, velfærd og demokrati. Derfor opfordrer vi alle til at stemme nej

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. sep. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp