I Cancun stod den såkaldte tredje verden sammen om en fælles strategi
af Erik Pedersen
I Cancun stod den såkaldte tredje verden sammen om en fælles strategi
Allerede lørdag aften stod det klart, at der ikke ville blive tale om underskrivelse af et slutdokument ved WTO mødet i Cancœn, Mexico. EU's og USA's fælles udspil om fjernelse af udviklingslandenes toldbarrierer som et middel til styrkelse af frihandelen kolliderede simpelthen med udviklingslandenes krav om fjernelse af EU's og USA's landbrugsstøtteordninger.
Ganske vist forsøgte værtsnationen Mexico at fremsætte et kompromisforslag, men uden større held. Det eneste man faktisk har kunnet blive enige om, er at WTO-landene skal afholde et nyt møde i december. Foreløbig ved man ikke hvor.
Men at betegne WTO-mødet som en fiasko ville være forkert.
Hvor man ved tidligere WTO møder har været vidner til overdreven poltivold imod demonstranterne, er mødet i Cancœn forløbet rimeligt fredeligt, og hvad der er endnu vigtigere: For første gang ser man virkelig den såkaldte tredje verden stå sammen om fælles strategi.
Den nye gruppering, G-21 landene, er afgjort ikke til at spøge med: Med lande Brasilien, Indien, Kina og Mexico i spidsen, repræsenterer G-21 en ny magtfaktor, som de rige lande er nødt til at lytte til.
At det ikke bliver let at overbevise de rige lande, vidner en udtalelse fra Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke desværre om.
I et interview med DR gav han udtryk for forargelse over at lande som for eksempel Indien kunne tillade sig at kræve særbehandling, hvor Peter Gæmelke mente, at man burde koncentrere sig om at hjælpe verdens allerfattigste lande.
Sydkorea kan meget dårligt karakteriseres som hørende til de fattigste lande, men i et interview fortæller den 56 årige bondeaktivist Lee Kyung-Hae om situationen i landet:
'Det er rigtigt at sydkoreanske landbrugsreformer har øget produktiviteten på de privatejede gårde. Men det er et faktum at højere produktivitet blot har bidraget til at øge et overmættet marked, hvor importerede varer er de billigste. Lige siden reformerne indførtes har vi kun lige fået vore produktionsomkostninger dækket. Af og til falder priserne til en fjerdedel uden varsel. Hvordan ville du reagere, hvis din indkomst pludselig faldt til det halve, uden du vidste hvorfor?'
Lee Kyung-Hae valgte den 10. september at begå selvmord i Cancœn i protest mod WTO's haldelspolitik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278