Regeringens nedskæring på portostøtten vil ramme mange foreninger hårdt
af Claus Andersen, Århus
Vores grundlov sikrer os ytrings- og foreningsfrihed, men nu er den borgerlige regering i gang med at lægge gift ud ved at fjerne portostøtten til fagblade og tidsskrifter. 188 millioner skal der spares.
Besparelsen vil især ramme fagbevægelsen, der vil miste et tilskud på omkring 66 millioner. Det kunne jo 'lugte af', at regeringen ønsker at lukke munden på mennesker, der ikke er enig i regeringens politik.
Men Danmark er også et foreningsland og har siden slutningen af 1800-tallet været kendt for 'at når tre mennesker mødes, danner de en forening'. Sundt for Danmark og sundt for vores demokrati.
Det frivillige arbejde er en af velfærdssamfundets ressourcer. Over 500.000 danskere bruger hvert år tid, kræfter, sjæl og sind på at gøre en frivillig indsats for andre. I stadig større grad bliver det frivillige arbejde en del af mange menneskers hverdag.
Omregnet til fuldtidsstillinger repræsenterer frivilligt arbejde milliarder af kroner. Frivillighedspolitik handler om at sikre de bedste vilkår for et frivilligt engagement, der er båret af viljen og lysten til at gøre en indsats til gavn for andre.
Afskaffelsen af portostøtten sikrer ikke de bedste vilkår, men lægger tværtimod gift ud. Humanitære organisationer er i disse dage bekymrede. De står til at miste 30-50 millioner, hvis regeringen fjerner portotilskuddet til medlemsblade. Blade, der er en livsnerve i foreningsarbejdet, som information til medlemmerne.
Jeg kan nævne et par eksempler: Endometriose Foreningen (livmoderproblemer) vil miste 25.000 kroner om året, hvilket er meget for en lille forening og som vil betyde, at der er andre ting de ikke kan gøre.
For Hjerneskadeforeningen, bare i Århus Amtskreds, vil det betyde en merudgift på cirka 13.990 kroner, hvis portostøtten falder væk. Denne merudgift vil betyde, at ti nyhedsbreve på årsbasis bortfalder. Det vil gå ud over medlemmerne, som er hjerneskadede, og har brug for ekstra påmindelser om, hvad der sker i foreningen.
For Kræftens Bekæmpelse skønnes det at koste organisationen 1,2 millioner.
Handicaporganisationerne øger deres udgifter med 12-16 millioner kroner, der så må findes i det lokale frivillige arbejde, fra forskning, fra patient- og sygdomsoplysning.
Kan vi være det bekendt mod mennesker, der yder en frivillig indsats, der repræsenterer milliarder af kroner?
Nogle foreninger vil slippe igennem nåleøjet og kan stadig modtage portostøtte. Regeringen har afsat 30,8 millioner i en ny pulje under Kulturministeriet, der skal give tilskud til 'uge- og månedsblade med blandt andet almennyttige, undervisningsmæssige, kulturelle og miljømæssige formål og hovedvægt på, at bladene opfylder kulturelle og demokratiske formål'.
Hvilke foreninger, fagblade kommer ind under den pulje og hvilke af ovennævnte foreninger får del i disse penge? Et andet forslag er, at foreningerne bruger nyhedsbreve via e-mails og web-sider. Men har foreningerne, eller deres medlemmer, de nødvendige it-kompetencer?
Med afskaffelsen af portostøtten lægger vi gift ud for vores frivillige arbejde. Eller er det hele bare klynkeri fra de magtfulde, store foreninger?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278