15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er det SF´s politik...

Er det SF´s politik...

Fredag, 10. oktober, 2003, 00:00:00

SF´s EU-ordfører Anne Grehte Holmsgaard er blevet så glad for EU og den forfatning, vi skal til folkeafstemning om næste år, at hun mener at SF skal anbefale et ja.

af Egon Laugesen, Tønder
Holmsgaard har bidt mærke i, at der i forordet til forfatningen er nævnt ord som 'ligestilling', 'menneskerettigheder' og 'bæredygtighed', videre at der bliver talt om EU som 'et fredens, oplysningens og humanismens projekt.' Alt sammen pæne og velmenende ord som alle vel kan skrive under på. Men hvis SF's EU-ordfører læser videre i teksten, så ville hun konstatere at EU-forfatningen er alt andet og mere end smukke ord!

Gennemføres EU-forfatningen som den ligger nu, vil man forfatningssikre den liberalistiske politik, der udspringer af 'det indre marked' med kapitalens og varernes fri bevægelighed. Den politik vi her i landet kender så godt, og hvis følger er privatiseringer og nedskæringer. Man vil forfatningssikre den magt direktørerne i Den europæiske Centralbank har over rente- og valutapolitikken.
Man vil forfatningssikre EU's udemokratiske struktur med nye flertalsafgørelser, EU-kommissions eneret til at foreslå love og at de nationale parlamenter reduceres til nikkedukker. Man vil forfatningssikre at EU-love har forrang for nationale love.
Man vil forfatningssikre den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik med hele den militære opbygning, det indebærer, oven i købet suppleret med en oprustningsforpligtelse for medlemslandene. Målet er en EU-hær, der skal kunne sættes ind over alt på kloden, en Bush-doktrin i miniudgave. Man vil forfatningssikre et fælles EU-retsvæsen med Europol og Schengen Informationssystem, antiterrorlove og europæisk arrestordre følger med i købet.

Jeg har lidt svært ved at tro, at det virkeligt er SF's politik.
Nu vil SF's EU-ordfører måske argumentere med, at vi jo har forbeholdene på nogle af de her områder. Med statsministerens forslag om et 'flydende' forbehold på flygtningeområdet, og ellers afskaffelse af resten af retsforbeholdet, forsvarsforholdet og forbeholdet overfor euroen er det vist tydeligt, at disse ikke har en særlig lang levetid, hvis det bliver et ja til forfatningen. Man kan også filosofere over det smarte i at anbefale en forfatning, når man alligevel ikke vil være med til de mest centrale dele af den.
Anne Grethe Holmsgaard vil gerne tænke og handle internationalt, europæisk og grænseoverskridende. Det gør vi i Enhedslisten, derfor siger vi nej til opbygningen af en EU-superstat med stormagtambitioner. Derfor siger vi nej til EU-forfatningen. Det internationale samarbejde skal skabes fra 'neden', ikke af magtfulde politikere, bureaukrater, EU-kommissærer, bankdirektører og lobbyister. Enhedslisten mener, at EU skal nedbrydes og erstattes af et demokratisk, internationalt samarbejde mellem selvstændige stater med et udviklet demokrati, hvor fuld beskæftigelse, solidaritet, menneskerettigheder og miljø er det bærende.

Egon Laugesen er hovedbestyrelsesmedlem og EU-kampagnesekretær i Enhedslisten

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. okt. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp