28 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Der er råd til kravene

Der er råd til kravene

Tirsdag, 28. oktober, 2003, 00:00:00

Det er samfundsmæssigt uansvarligt at afvise kravene

fra OK 2004 konference
Der er råd til at gennemføre væsentlige forbedringer for fagbevægelsens medlemmer ved de kommende overenskomstforhandlinger. Samtidig vil det være direkte skadeligt for samfundets udvikling, hvis overenskomstresultatet ikke fører til en mærkbar ændring i fordelingen af værdier og muligheder.
Arbejdsgivernes udtalelser om, at der ikke er råd, er velkendte, men forkerte. Siden år 2000 er overskuddet i virksomhederne fortsat steget markant, og selv under den aktuelle afmatning i økonomien, vokser virksomhedernes overskud. De større overskud skyldes ikke mindst en produktivitetsstigning på 15 procent, mens reallønnen blot er steget fem procent.
Resultatet af den generelle samfundsudvikling er en stigning i produktiviteten, der har ført til fortsat positiv vækst. Men alligevel er der eksempelvis blevet 50.000 færre job i industrien siden 1991. Den lønudgift, som industriens arbejdsgivere har sparet herved, er ubeskåret gået til forøgelse af aktionærernes udbytte.
Forsøgerbyrden i forhold til de 50.000 mistede arbejdspladser er til gengæld blevet pålagt samfundet. Det burde være indlysende for alle, at en sådan udvikling ikke er ansvarlig. Den forsørgerbyrde, der naturligt opstår i det omfang borgerne på grund af alder, nedslidning eller mangel på reelle arbejdspladser ikke længere kan være produktive, må løses ved, at alle deles om værdien af den samlede produktion og deles om det samlede arbejde.
Værdien af produktivitetsstigningerne skal med andre ord, ikke ensidigt havne i aktionærernes lommer, men komme hele samfundet til gavn. Kun derved kan vi løse forsørgelsesproblematikken, som er nærmere beskrevet i rapporten 'Forsørgerbyrden et politisk valg', som OK 2004 sammen med Fagligt Ansvar har udgivet.

Stærk opbakning til krav og forhandlere
OK-forhandlingerne 2004 på det private arbejdsmarked er inde i de afgørende forberedelser.
De lokale fagforeninger, tillidsrepræsentanter og alle fagligt aktive må finde sammen om opbygningen af den stærkest mulige faglige landskoordinering inden for hvert enkelt overenskomstområde og på tværs af disse.
Erfaringerne fra 1998 og 2000, hvor det henholdsvis lykkedes at stemme et dårligt overenskomstresultat ned, og efterfølgende få indført fem feriefridage, skal udnyttes fuldt ud.
Forhandlerne har kun den styrke, som fagforeninger og arbejdspladser evner at mønstre.
Vi lægger derfor fra denne konference op til udvikling af den stærkest mulige opbakning til kravene.
Vi vil give styrke til forhandlerne, og vi vil arbejde for en effektiv konflikt, hvis arbejdsgiverne ikke i tilstrækkelig grad imødekommer fagbevægelsens krav og dermed samfundets tarv.

Opbakning til de fælles krav
Der tegner sig et billede af følgende fælles krav, som vi aktivt bakker op:
* Mindstelønnen hæves til 110 kroner pr time.
* Ferieprocenten forhøjes til 16 procent.
* Forhøjelse af feriefridagsbetalingen.
* 12 kroner mere i timen til lærlinge og ungarbejdere.
* Forhøjelse af SH-betalingen.
* 35 timers arbejdsuge.
* 30 timers arbejdsuge på skiftehold.
* Afspadsering af alt overarbejde.
* To ugers betalt efteruddannelse som både er en ret og en pligt, optjent som en procentsats af lønnen.
* Fuld løn under sygdom og barsel, opbygning af en central barselsfond, og fjernelse af anciennitetsregler.
* Fuld solidaritet i pensionsordningerne således at der også indbetales til ledige og syge kolleger.
* Skærpelse af teksterne omkring gensidige forpligtigelser, som sikrer, at virksomheder ikke har mulighed for at anvende arbejdskraft, der underminerer de indgåede aftaler. Vikarbureauer skal være overenskomstdækkede, 'arme og ben'-firmaer skal udelukkes, udenlandsk arbejdskraft skal være organiseret og dækket af danske overenskomster og lønniveau.
* Beskyttelsen af tillidsvalgte skal forbedres. De lokale muligheder for at danne arbejdspladsklubber og vælge fælles tillidsfolk skal ind i alle overenskomster.
* Vi opfordrer til at, overenskomsterne bliver et-årige, eller at der indføres et tre måneders opsigelsesvarsel, hvis regeringen eller EU gennemfører lovgivning/direktiver, der griber ind i overenskomsterne.

Arbejdsgiverne må vise ansvarlighed
Den fortsatte koncentration af værdier og den sociale skævvridning af samfundet, som er resultatet af arbejdsgivernes overdrevne forventninger til deres egen indtjening, må bringes til ophør.
Vi opfordrer arbejdsgiverne og deres organisationer til at vise samfundsmæssig ansvarlighed.
Vi opfordrer arbejdsgiverne til at indgå i seriøse forhandlinger med fagbevægelsen, og til at sætte tæring efter næring, sådan at det danske samfund kan undgå at blive kastet ud i en arbejdskonflikt.
Vi opfordrer vores forbund til at varsle konflikt overfor udvalgte arbejdsgivere, således at de presses mest muligt og således at samfundets dagligdag berøres mindst muligt. En eventuel optrapning af konflikten vil herefter alene ske som følge af lockout-varsler, besluttet af arbejdsgiverne.

Kommende aktiviteter
For at få rejst de nødvendige aktiviteter er følgende blevet besluttet:
* At udgive og distribuere en overenskomstkampagneavis
* At udvikle OK2004's hjemmeside med baggrundsmaterialer, overenskomstkrav med videre. Adressen er: www.ok2004.dk
* At indkalde til en opfølgende konference i starten af 2004 om muligt i samarbejde med LO-Storbyerne.
* At opfordre landets fagforeninger at tilslutte sig OK-2004 initiativet.
* OK 2004 vil iværksætte stærke synlige markeringer imod regeringens finanslovsforslag. OK 2004 vil arbejde for at dette sker i samarbejde med Fagligt Ansvar, tillidsmandsnetværkene og LO-Storbyerne.
Vedtaget på OK 2004 konference i Nørrebrohallen den 25. oktober.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. okt. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp