16 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Oprør er vejen frem

Oprør er vejen frem

Onsdag, 19. november, 2003, 00:00:00

I Bolivia har et folkeligt oprør fundet sted. Præsidenten er blevet tvunget til at gå af, og regeringen tør ikke længere sælge landets naturgas til multinationale firmaer og USA - der ellers har været de reelle magthavere i Latinamerika i over 100 år

fra Socialistisk UngdomsFront
I SUF mener vi, at oprøret i Bolivia viser vejen frem i kampen mod neoliberalismen - og for et andet samfund.
I snart en måned har Bolivias arbejdere og bønder kæmpet mod udsalget af gasindustrien til multinationale selskaber. Men salget af landets naturgas var bare dråben, der fik bægeret til at flyde over. I længere tid har der været en massiv modstand mod præsident Sanchez de Lozado og hele hans nyliberalistiske politik.
Denne bevægelse har spredt sig og vokset sig stærkere. Massedemonstrationer har fundet sted, veje er blevet spærret - og den 15. september 2003 indkaldte COB (boliviansk fagforeningssammenslutning) så endelig til generalstrejke på ubestemt tid.
Kravene har været klare: Sanchez de Lozado skulle gå af, og Bolivias naturrigdomme skulle tilhøre befolkningen.
Men staten svarede igen med hård undertrykkelse og militærets indgriben, hvilket har kostet minimum 80 menneskeliv og adskillige sårede.
Kravet om præsidentens afgang er imidlertid blevet efterkommet, og den tidligere vice-præsident Carlos Mesa overtager nu embedet. Men han vil få en hård periode. COB har allerede erklæret, at generalstrejken først stopper, når regeringen trækker alle gas- og olielove tilbage og indvilliger i ikke at eksportere gas. Derudover har COB lavet en række krav, som de vil have opfyldt - det handler blandt andet om tilbagetrækning af en række love, som underminerer arbejdernes rettigheder, samt uddeling af jord til bønderne og respekt for indianernes ejendom.
I SUF støtter vi den bolivianske befolknings kamp mod nyliberalisme, privatisering og militær undertrykkelse.
Og den kamp vil fortsætte, selvom regeringen i Bolivia har bøjet sig i første omgang.
Grundlæggende er Bolivia nemlig et kapitalistisk samfund, hvor 70 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen - og heraf er 30 procent endda ekstremt fattige. Dén grundlæggende ulighed skal der rettes op på - og det kræver et brud med de rigestes magt i landet - samt et brud med markedskræfternes hærgen.
Oprøret, der netop har fundet sted i Bolivia, handlede ikke i første omgang om at indføre socialisme. Men i SUF vil vi gerne støtte de kræfter i landet, som kæmper for en socialistisk udvikling af samfundet. En udvikling mod social lighed og reelt demokrati, hvor hele befolkningen har medindflydelse.
Selve oprøret, der netop har fundet sted i Bolivia viser, at en sådan udvikling ikke er umulig, hvis de undertrykte organiserer sig - og kæmper for forandringer. Det er vejen frem.
Vedtaget af Koordinationsgruppen i SUF's ledelse 29. oktober.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. nov. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp