Forslaget til EU-forfatningen har en række vidtrækkende konsekvenser, fastslår Lars Mikkelsen
af Lars Mikkelsen, Skævinge
Udkastet til en EU-forfatning er udkommet. Den er på 59 artikler over ni afsnit. Hermed nogle udpluk set fra en 'alternativ' synsvinkel.
Jeg har før skrevet om, at EU giver førsteprioritet til konkurrence-princippet, som i sit værste ekstrem er alles krig mod alle - lige modsat princippet om næstekærlighed. Dette modereres ikke med det nye. I artikel 3.2 fremhæves fri og lige konkurrence og i artikel 3.3 kommer økonomien før/over miljøet. Miljøet bliver end ikke nævnt i artikel 2 om EU's mange værdier.
Artikel 7. EU-retten går forud for Den Europæiske Menneskeretskonvention, ligesom den afgør om grundloven er lovlig eller ulovlig i hvert land.
Artikel 8. Unionsborgerskabet for den enkelte står over det nationale borgerskabsforhold.
Artikel 10. EU-retten har forrang for de nationale forfatninger og grundlove. Dermed bliver Unionen én enhedsstat.
Artikel 11. EU får retten til en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Artikel 12. EU får eneretten på konkurrenceregler inden for en del områder.
Artikel 13. Konkurrencen går forud for for eksempel forskning.
Artikel 14. Den åbner for fælles social- og arbejdsmarkedspolitik.
Artikel 16.2. Om sundheden kan staterne selv handle, men EU kan komme med supplerende tiltag (hvad det så måtte være). Tilsvarende gælder for skolevæsenet, kulturlivet med mere.
Artikel 17. Romtraktatens gummiparagraf 235 fortsættes her og giver uanede muligheder for at indføre lidt af hvert, ikke mindst fordi statsministrene i artikel 24.4 gives mulighed for store ændringer.
Artikel 18. Ud over de kendte organer Ministerrådet, Kommissionen og Parlamentet foreslås der en ny institution: Det Europæiske Råd, som udstikker de overordnede retningslinier for Unionen.
Artikel 19. Parlamentet får ret til at vælge Kommissionens formand, men får kun én kandidat at vælge imellem.
Artikel 20 taler om vedtagelser ved konsensus. Et begreb, der ikke er defineret. Under konventets (der har stillet forslaget) arbejde blev der arbejdet under/med konsensus, herunder tillod formanden ikke afstemninger.
Artikel 24.4. Her gives statsministrene beføjelser til så store ændringer, at yderligere fremtidige ændringer af forfatningen vurderes for unødvendige, da 'alt' af nye regler vil kunne sættes ind af denne vej.
Artikel 26.2. Kommissionens formand vælger selv sine næstformænd.
Artikel 34. Råd + Kommissionen vedtager selv bekendtgørelser og beslutninger uden om Parlamentet.
Artikel 35.2. Er Kommissionen enig med de tre største lande kan nye love indføres, selvom de 22 andre lande er imod.
Artikel 40.8. Parlamentet kan ikke beslutte noget om forsvaret (uden for parlamentarisk grundlag).
Artikel 44. Alle borgere er lige, hvilket understreger, at EU bliver til én stat, hvis dette vedtages.
Artikel 45. De, der vedtager lovene, står ikke til ansvar over for vælgerne - de er ikke valgte.
Artikel 45.3. Der findes 300 rådskomitéer, der vedtager 85 procent af alle love (udenom for eksempel Parlamentet), samt 1500 arbejdsgrupper, som alle arbejder i hemmelighed, medlemmerne kan ikke fås oplyst - heller ikke af for eksempel medlemmer af Parlamentet eller EU-ombudsmanden.
Artikel 45.4. Der foreslås støtte til EU-partier. Mindre partier/bevægelser for eksempel JuniBevægelsen kan ikke få støtte.
Artikel 46.2. Begrebet Civilsamfundet nævnes.
Artikel 49.3. Ret til aktindsigt kun efter særlige love. Det kan gøres meget svært/umuligt.
Artikel 53. Nye indtægter til EU gøres mulige. Kan åbne for direkte skatter til EU.
Hvad vil du stemme?
Dette bliver naturligvis op til hver enkelt af os. Vi ønsker vel alle samarbejde? Men for enhver pris? Hvis ikke, hvilken priser og kompromisser vil vi være med til? Det er mit håb, at de fleste vil sætte sig grundigt ind i, hvad vi skal stemme om og ikke bare sætter 'kikkerten for det blinde' øje og undlader at stemme eller bare 'stemmer i blinde'.
Artikel 59 er en nydannelse, som åbner for, at lande med to års varsel kan melde sig ud af Unionen. Man kan melde sig ind igen senere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278