Stress er et problem på arbejdspladserne, og Rockwoolfondens Forskningsråd konkluderer, at det skyldes vores korte arbejdstid. En længere arbejdsuge vil mindske stressfaktoren. For så bliver der mere tid til arbejdet!
af Bjarne Gårdsvoll, København
Konklusionen ville måske have været rigtig, hvis der ikke fandtes noget, der hed konkurrence. Det er jo den evige kamp for at overleve, som driver arbejdsgiverne til at presse de ansatte. Og de ansatte til at overgå hinanden!
Det gælder om at have lavere produktionsomkostninger end konkurrenterne, og disse krav forsvinder ikke, bare fordi arbejdstiden forlænges. Heller ikke akkorder eller fedterøvstillæg. Des mere effektivt folk arbejder, jo mere produceres der i forhold til udgifterne, uanset om dagen er lang eller kort.
Den relativt korte arbejdstid er en forudsætning for, at begge forældre kan være udearbejdende. Dagen er jo ikke slut, i det øjeblik vi forlader kontoret eller stempler ud på fabrikken. Først går turen om børnehaven, så skal der købes ind og laves mad, og endelig skal børnene i bad og i seng. For mange er arbejdsdagen blevet længere, end den gang kvinderne gik hjemme ved kødgryderne.
Selvfølgelig har det pykiske arbejdsmiljø betydning for de ældres valg af fratrædelsesdato. Men teknologien udvikler sig, og arbejdsgiverne er ikke meget for at oplære ældre medarbejdere. Det er mere lønsomt at investere i en arbejdskraft med lang levetid, det vil sige de unge. Man køber heller ikke en maskine, der varer to år, hvis der findes en, der varer ti. Det er atter et spørgsmål om økonomisk kalkulation og den skrappe konkurrence.
Stress på arbejdspladserne er nær forbundet med tidens mentalitet og livsstil. Globalisering, udlicitering og mere konkurrence. Des flere områder der udliciteres, jo mere skærpes og udbredes kampen mod alt og alle. Og hvad er fordelene? Elprisernes sikre flugt opad viser klart, at udlicitering eller privatisering ikke fører til lavere priser. Efter privatiseringen af Falck, koster det 16.000 kroner at flytte en patient fra Århus til København.
Det ville være rart, om nogen ville forske i, hvad den skærpede konkurrence gør ved os mennesker. Hidtil har man kun troet på fordelene og vendt det blinde øje til ulemperne. De formodede fordele i prisudviklingen er usikre og belagt med mytedannelser. Lad os få flere facts på bordet, før vi giver efter for en anbefaling fra arbejdsgiveransatte forskere om at arbejde endnu mere.
Bjarne Gårdsvoll er forfatter
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278