Venstrefløjen skal ikke støtte tvivlsomme strukturændringer
af Elma Lindberg, Slagelse
Debatten om strukturen i det offentlige handler om, hvordan de fattige bedst forsvarer sig selv, sagde Bjarne Overmark fra Beboerlisten i Randers i et interview her i Dagbladet Arbejderen den 22. november.
Han har også en anden pointe, som jeg er enig i. Nemlig at venstrefløjen må tage afsæt i en klasseholdning, når vi forholder os til arbejdsdelingen mellem stat, amter og kommuner. Til gengæld har jeg indvendinger mod flere af de konkrete forslag, som Bjarne Overmark gør klar til at lande på: For eksempel tankerne om, at amternes opgaver med et pennestrøg kan overføres til andre instanser.
Amternes overlevelse er ikke nogen hellig ko for mig. Men vi på venstrefløjen skal tænke os godt om, inden vi støtter det dødsstød, som Venstres ledende politikere forbereder.
Det kan meget let blive en katastrofe for social- og sundhedsområdet. Dermed skal sygehusene sandsynligvis enten drives af staten eller fælleskommunale selskaber á la Hovedstadens Sygehusselskab (HS). Det siger næsten sig selv, at HS ikke er noget godt eksempel til efterfølgelse. Desuden lider de kommunale selskaber under det generelle problem, at de drives som aktieselskaber med lukkede bestyrelsesmøder. Dermed udvandes det politiske ansvar.
Konsekvensen, hvis sygehusene overføres til staten, vil sandsynligvis blive den samme som i Norge, der netop har gennemført en sådan omlægning. Det vil sige: omfattende privatisering og udlicitering af opgaverne. Noget lignende vil sikkert ske, hvis der dannes fem til seks store sygehusregioner.
Hvis styringen af sygehusene flyttes væk fra lokalområdet, er der efter min mening ingen tvivl om, at centralisering, nedskæringer og lukninger, vil tage til.
Jeg er enig i, at de mindste kommuner er for små til at bære et moderne og veludviklet decentralt velfærdssystem. På det sociale område har vi mærket mange negative konsekvenser af, at en stor del af amternes opgaver i de sidste femten år er flyttet til kommunerne.
Hvis amterne nedlægges vil den resterende del sikkert følge efter. Det handler om de mest specialiserede tilbud til handicappede, truede børnefamilier, sindslidende og misbrugere. Kun de helt store kommuner har så mange borgere indenfor det enkelte område, at de har basis for at opretholde de særlige tilbud, som amterne i dag driver. Det handler blandt andet om døgninstitutioner til unge og børnefamilier med alvorlige problemer, synshandicappede børn, autister og unge med spiseforstyrrelser.
Som jeg ser det, er der ingen grund til at venstrefløjen støtter tvivlsomme strukturændringer. Vi skal kun støtte reformer, som fører i en rigtig retning. Og der er langt fra nogen garanti for, at amternes nedlæggelse fører til forbedringer. Som tingene ser ud i disse år, vil planen under alle omstændigheder blive ført ud i livet af en EU-liderlig regering og en regering, der vil privatisere og udlicitere.
Finansiering er mindst lige så vigtig som struktur. For venstrefløjen handler det om at stille krav, så der sker en bedre fordeling af de økonomiske resurser på landsplan. Skattekronerne skal fordeles mere retfærdigt mellem land og by og mellem rige og fattige områder. Med andre ord: Der skal flere penge ud til de lokale myndigheder, uanset hvordan strukturdebatten ender.
Elma Lindberg er medlem af DKP/ML.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278