Regeringen har lavet en plan for at få mindsket sygefraværet. Guderne skal vide, at det er hårdt tiltrængt. 140.000 må hver dag blive hjemme fra arbejde på grund af sygdom
af Line Barfod, Enhedslistens sundhedsordfører
Men regeringens plan er mangelfuld, og vil på nogle punkter virke mod hensigten. Især når det handler om sammenhængen mellem arbejdsmiljø og sygefravær, går regeringen uden om den varme grød. Der er brug for en målrettet indsats for, at arbejdspladserne tilpasses, dem der skal arbejde der, i stedet for omvendt.
Forskellige projekter, som er udført af Arbejdsmiljøinstituttet, BST og arbejdsmedicinske kliniker, har vist, at det af den vej kan lade sig gøre at forebygge fysisk og psykisk nedslidning, og fastholde folk med nedsat erhvervsevne i arbejde.
Samtidigt burde regeringen høre efter Enhedslistens forslag om en bedre fordeling af arbejdet, så vi kommer ud af det paradoks, at mange arbejder for meget og for hårdt, mens andre slet ikke har noget arbejde.
Regeringen vender problemet med sygefravær på hovedet. Det vil virke mod hensigten at straffe virksomheder med højt sygefravær. Det vil blot føre til, at de mennesker, der især er udsatte for sygdom holdes udenfor arbejdspladserne.
Tilsvarende er jeg imod, at kommunerne skal straffes gennem nedsat statsrefusion for sygedagpengene, efter et halvt år. Kommunerne presses på den måde til kassetænkning gennem at sende den sygdomsramte på kontanthjælp. Også det vil blot øge udstødningen fra arbejdsmarkedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278