EU-Kommissionens forslag til nye regler for dyretransporter er helt uacceptabelt. Forslaget forringer både dyrevelfærd og tilsidesætter forbrugernes ønsker
af Bent Hindrup Andersen, medlem af EU-Parlamentet for JuniBevægelsen
EU behandler levende dyr som yoghurt og enhver anden vare. Men levende dyr er ikke en vare, som kan behandles efter forgodtbefindende. Derfor vil jeg stille ændringsforslag i EU-Parlametet om, at levende dyr skal undtages fra indre markedsregler, samt en øvre grænse på højst otte timers transport, og systematisk kontrol ved modtagerstedet.
Det gælder om, at genoprette forbrugernes faldende tillid til EU's håndtering af dyrevelfærd ved transport af dyr. Hver eneste dag kan et tv-selsskab dokumentere, hvordan EU opretholder et system til fremme af grænseoverskridende dyreplageri helt ude af kontrol.
Problemet med forslaget er selve det indre markeds logik, hvor dyr skal behandles og transporteres på samme vilkår som yoghurt. Tilmed er det i dag ulovligt, at lave systematisk kontrol af dyretransporter på modtagerstedet, da dette karakteriseres som tekniske handelshindringer, og altså diskrimination af varer fra et andet EU-land. Derfor burde levende dyr fritages fra markedsreglerne.
Hvis Kommissionens forslag vedtages, betyder det for eksempel at England ikke længere har ret til at opretholde et forbud mod eksport af heste til slagtning. Dette er helt urimeligt, at England forbydes at have højere standarder for dyrevelfærd. Men værst er det, at forslaget i fremtiden forhindrer medlemslandene at lave lignende tiltag for dyrevelfærd.
Et lignende forbud er især relevant for Danmarks vedkommende, hvor vi i tv har været vidner til frygtelige dyretransporter ikke kun af heste, men alle typer af husdyr. Det er stadig hverdag, at heste transporteres fra Danmark til Syditalien blot for en lille økonomisk fortjeneste på seks kroner per kilo.
Et flertal af medlemmerne i EU-Parlamentet har underskrevet en erklæring om, at transporttiden for landbrugsdyr maksimalt skal være otte timer. Samme krav bakkes op af et enigt dansk Folketing, samt underskrifter fra ikke mindre end en halv million danskere, underskrifter som Dyrenes Beskyttelse har indsamlet på blot fire måneder. Dette burde gøre indtryk på EU, og JuniBevægelsen vil i den næste periode arbejde for, at stoppe dette organiserede dyreplageri.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278