19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Deltidslov i overenskomst

Deltidslov i overenskomst

Fredag, 06. februar, 2004, 00:00:00

Industriens forhandlere har skrevet deltidsloven ind i overenskomsten, og reglerne gælder til 1. marts 2007, selvom loven bliver ophævet!

af Finn Sørensen, formand for SiD Bryggeriarbejdernes Fagforening Kbh. og Omegn, aktiv i Fagligt Ansvar og OK-Kampagnen 2004. www.ok2004.dk

Under behandlingen af deltidsloven i forsommeren 2002 sagde Socialdemokratiets formand Mogens Lykketoft klart, at deltidsloven ville blive fjernet ved først givne lejlighed. Da de radikale også stemte imod loven, er det en realistisk mulighed. Af samme grund advarede Mogens Lykketoft imod at indskrive lovens bestemmelser i overenskomsterne.
Det er ikke desto mindre, hvad der er sket i det nye industriforlig. Her har man fjernet de begrænsninger i deltidsparagraffen, som ifølge loven er ulovlige, når overenskomsterne er fornyet pr. 1. marts 2004.

Tre-årig binding
CO-Industris forhandlere undskylder sig med et protokollat, som siger, at hvis deltidsloven bliver ophævet, vender man tilbage til den nuværende tekst i deltidsparagraffen.
Men det fremgår af protokollatet, at det først vil ske ved den 'førstkommende overenskomstfornyelse'.
Det betyder, at hvis en ny regering i december 2005 ophæver deltidsloven, så skal industriarbejderne leve med dens indhold til 1. marts 2007. Og selv på det tidspunkt, vil allerede indgåede aftaler med den enkelte medarbejder om deltid stå ved magt!
I 2002 var CO-Industri blandt de skarpeste kritikere af deltidsloven. CO-Industri var en vigtig aktør i kampagnen imod loven, ligesom de afviste beskæftigelsesministerens 'tilbud' om at skrive loven ind i overenskomsterne.
Med henvisning til Mogens Lykketofts klare løfte, har en af CO-Industris topforhandlere Børge Frederiksen i optakten til forhandlingerne da også afvist at ændre industriens deltidsparagraf.
Hvad har dog drevet forhandlerne til at ændre holdning? Svaret blæser i vinden.

Hån mod medlemmerne
Uanset hvad, så er det et kedeligt signal til den borgerlige regering om, at i fagbevægelsens top er det så som så med modstanden mod regeringens politik. Det samme signal ligger der i den tre-årige overenskomstperiode.
Sidst men ikke mindst er det en hån mod de mange hundrede tillidsfolk og tusindvis af industriarbejdere, der engagerede sig i kampen mod deltidsloven i form af deputationer til Folketinget, møder på arbejdspladserne og sågar overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
Når kendskabet til denne del af Industriforliget breder sig på arbejdspladserne, vil det nok bestyrke dem kraftigt i, at de forbedringer der ligger i forliget, er alt for dyrt betalt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. feb. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp