Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen må nødtvungent erkende, at det ikke er uden problemer at have papir på det gode arbejdsmiljø, ikke mindst i byggebranchen
fra BAT-kartellet
I BAT er vi stærkt foruroligede over, at flere eksempler viser, at virksomheder der på arbejdsmiljøområdet på papiret optræder som den absolutte elite, alligevel viser sig ikke at leve op til de mest banale dele af arbejdsmiljøloven.
Ministeren har ved flere lejligheder udtalt, at han har fuld tiltro til, at certificerede virksomheder har en høj arbejdsmiljøstandard. Men på baggrund af Arbejdstilsynets undersøgelse af reaktioner der er givet til certificerede virksomheder, udtaler ministeren nu at det er nødvendigt med større overvågning og kontrol i forbindelse med erhvervelse af et arbejdsmiljøcertifikat. Det er vi meget tilfredse med i BAT.
Ministeren siger i samme svar, at 'generelt vedrører en stor del af de reaktioner, der er afgivet, virksomheder/arbejdspladser inden for bygge- og anlægsbranchen, hvor arbejdsforholdene typisk ændrer sig hele tiden'. I BAT har vi den opfattelse, at der naturligvis i hele processen med at få et arbejdsmiljøcertifikat skulle være taget højde for produktionens skiftende karakter. Selv om en byggeplads ændrer sig, kan det godt lade sig gøre at gennemføre et forsvarligt arbejdsmiljø, som fjerner grundlaget for at Arbejdstilsynet afgiver forbud eller strakspåbud. Det har man erfaret blandt andet på DR-Byen.
At påtage sig den vanskelige, dyre og ressourcekrævende opgave det er at få et arbejdsmiljøcertifikat skal belønnes.
BAT mener, at arbejdsmiljøcertifikater til de absolut bedste virksomheder må betragtes som et godt redskab til at få styr på arbejdsmiljøet. Det giver en god mulighed for branding, og må følges op med flere økonomiske incitamenter, blandt andet i form af fortrinsret ved udbud af offentlige service- og tjenesteydelser samt ved offentlige og offentligt støttede bygge- og anlægsopgaver.
På den anden side må det samtidig påpeges, at for så vidt angår bygge- og anlægsbranchen er der fortsat mange usikkerheder omkring rækkevidden af certifikaterne:
Certifikatet skal afspejle virkeligheden i firmaets organisation og produktion ude på byggepladserne:
* omkring manglende kontrol- og tilsynsmuligheder.
* omkring usikkerhed om certificering af branchens produktion (byggepladserne).
* omkring for få stikprøver.
* omkring sikkerhedsorganisationens inddragelse ude på arbejdspladserne.
Disse usikkerheder betyder, at det samlet set er uacceptabelt hvis arbejdsmiljøcertifikater såvel ud fra det foreliggende regelgrundlag som ud fra de erfaringer der allerede nu findes, fritager byggevirksomhederne for screening, tilsyn og rådgivningspligt. Vi er samtidig ikke ganske trygge ved, at certificeringer med så afgørende betydning alene lægges i hænderne på p.t. tre private firmaer. Klager over indhold i certifikater behandles uden for parternes viden og myndighedens kontrol.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278