Grundloven blev tilsidesat, da Danmark gik i krig
fra Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed
Til regering og folketing,
Set i sammenhæng med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, hvor der lægges op til en markant ændring af militærets opgaver og en mere aktiv militær tilstedeværelse ude i verden, advarer Samarbejdskomiteen regering og folketing mod i fremtiden at svigte sine internationale forpligtelser. FN skal styrkes, ikke svækkes, og den danske grundlov skal respekteres.
Det gælder ligeledes når stramningerne i straffeloven, i terrorbekæmpelsens hellige navn, tilsidesætter menneskerettighederne.
De grundlæggende danske regler for beslutningstagen om Danmarks internationale mellemværender fremgår af grundlovens paragraf 19. Karnovs Lovsamling har denne indledende kommentar: 'Efter at Danmark gennem internationale aftaler har afstået fra krig som middel for sin udenrigspolitik, kan anvendelsen af militære magtmidler mod andre stater kun forekomme som forsvar mod angreb eller som deltagelse i sanktioner i overensstemmelse med FN-pagten.'
Ingen af disse forhold blev opfyldt!
Grundlovens paragraf 20 omhandler betingelser og procedurer for afgivelse af suverænitet. Det fremgår blandt andet, at overførslen kun kan ske ved lov og kun til en mellemfolkelig myndighed oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde. Der er endvidere krav om 5/6-flertal i Folketinget, med mindre der afholdes folkeafstemning om loven.
Grundlovens paragraf 20 blev heller ikke taget alvorligt!
Fredag 21. marts 2003 besluttede Folketinget således med snævert flertal (V, K, DF), at Danmark skulle deltage i Irak-krigen med militære styrker under amerikansk ledelse af den multinationale koalition. For beslutningen stemte 61, 50 stemte imod, mens de resterende 68 MF'ere var fraværende.
FN-pagten og den danske grundlov blev underlagt forsvarslovens paragraf 12, der giver forsvarschefen mulighed for at overføre/delegere kommando direkte til chefer for internationale styrker/missioner.
Beslutningsforslaget om at gå i krig mod Irak burde have været afvist.
Danmark var således det eneste nordiske land der deltog i angrebskrigen mod Irak, og det er dybt beskæmmende at det fortrinsvis er storindustrien fra de lande der deltager i krigen, der nu får milliard-kontrakter på at genopbygge Irak. For Danmarks vedkommende med A. P. Møller i spidsen.
Danmarks sikkerhed og Danmarks bidrag til en fredeligere verden er efter Samarbejdskomiteens vurdering bedst tjent med udvikling af et humanitært beredskab, øget bistand til verdens fattigste lande og respekt for FN-pagten.
Ligeledes anbefaler vi at regering og folketing siger nej til USA's ønsker om at inddrage Thule-radaren i deres Nationale Missil Forsvar (NMD).
At Danmark stopper udviklingsbistanden til udvikling af JSF jagerflyet (en milliard kroner).
At Danmark fastholder sit forsvarsforbehold overfor EU.
At Danmark kræver anden del af 'ikkespredningsaftalen', nemlig den del der forudsætter at alle atom-våben destrueres, iværksat.
Vedtaget på årsmøde den 7. februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278