19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Demokrati bag lukkede døre

Demokrati bag lukkede døre

Onsdag, 18. februar, 2004, 00:00:00

Beslutninger træffes bedst bag lukkede døre. Det mener Johannes Due, formand for strukturkommissionen og formand for bestyrelsen på Syddansk universitet

af Line Barfod, MF, Enhedslisten
Til Politiken den 30. januar 2004 siger han: 'Jeg kan ikke anbefale at der skal kunne sidde en kødrand af mere eller mindre uengagerede mennesker rundt omkring os, når vi arbejder med komplicerede sager...' 'Der er problemstillinger som ikke er egnet til at lege polsk rigsdag omkring...'
Due vil have lukkede møder i de nye universitetsbestyrelser, hvor udefrakommende erhvervsfolk - som Due - nu sidder i flertal. Due mener åbenbart ikke, at de beslutninger flertallet af udefrakommende bestyrelsesmedlemmer vil træffe, tåler dagens lys.
Det er slemt nok, at de sidste rester af universitetsdemokratiet skal fjernes. Men perspektivet ved Johannes Dues udtalelser er meget større - og værre. Due har som formand for strukturkommissionen netop anbefalet voldsomme kommunesammenlægninger, og skabelse af store regioner i stedet for amterne.
Demokratiet har fyldt meget lidt i strukturkommissionens betænkning. Når man læser Dues udtalelser om nødvendigheden af at holde lukkede møder for at få gode beslutninger, så kan man godt blive ret bekymret.
Mange såkaldt ansvarlige - både politikere og andre magthavere, forsøger at få for eksempel gymnasier og sygehuse gjort til såkaldt selvejende institutioner, med professionelle bestyrelser - uden direkte valgte medlemmer. Ligesom universiteterne nu er det. Det er nemlig mest effektivt, som blandt andet Due åbenbart mener. Så kan de 'komplicerede' sager og beslutninger træffes bag lukkede døre af eksperter - uden at offentligheden skal blande sig.
Men det er fundamentalt for et parlamentarisk demokrati, at de der træffer beslutninger, er demokratisk valgte, og kan stilles til ansvar af borgerne for deres beslutninger.
Dem der lukker et sygehus skal kunne stemmes ud.
Det kunne københavnerne ikke, da Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) lukkede det gode ældrehospital - Kommunehospitalet i midten af 90´erne.
Politiske beslutninger og prioriteringer kan altid tåle at ske i fuld offentlighed. Hvis man ikke tør stille sig op og forsvare sine holdning overfor de mennesker ens beslutninger går ud over, er der noget fundamentalt galt. Når politiske beslutninger flyttes fra åbne, demokratiske fora, til lukkede rum, er det danske demokrati på vej mod afvikling...

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp