Hvis fru Hansen vil til læge i Hamburg i stedet for Hadsten, hvor hun bor, skal sygesikringen dække udgifterne efter danske takster. Vil hr. Greve fra Grenaa have en ambulant operation for grå stær på en klinik i Gdansk, skal sygesikringen også betale
af Søren Søndergaard, MF Enhedslisten og EU-parlamentskandidat for Folkebevægelsen mod EU
Det er perspektivet i et nyt forslag om sundhedsydelser i EU. De skal kunne flyde frit over grænserne. Det lyder måske besnærende, nu hvor flere og flere sygebehandlinger kan foregå uden for hospitalerne. I både fru Hansens og hr. Greves tilfælde skal sygesikringen dække udgifterne til behandling i udlandet. Kun hvis det drejer sig om hospitalsbehandling, kan sygesikringen stille krav om forhåndsgodkendelse.
I dag er der fri og lige adgang for alle i det danske sundhedsvæsen. Det skal der fortsat være. Men med princippet om, at pengene kan følge patienterne ud af landet, bliver det svært at styre udgifterne. Det vil kunne sende folk på shoppingtur rundt i EU med frit valg på alle hylder. Det vil lægge dræn i sygesikringskassen, ligesom der vil kunne ske en nedgang i mængden af lægelige ressourcer og behandlingstilbud.
Forslaget vil trække sundhedspolitikken i retning af mere konkurrencetænkning. Det tror Fogh-regeringen kan skabe et mere effektivt sundhedsvæsen. Men det er en ulykkelig drøm.
I dag har vi erfaringer på sundhedsområdet fra frit-valgs-ordninger i Frankrig og udbudskonkurrence i Sverige. De fortæller om store underskud og stigende udgifter; om overproduktion og favorisering af lette eller lukrative behandlinger som hjertekirurgi og hofteoperationer, og om nedprioriteringer af de svage patienter og de mindre prestigefyldte sygdomme.
Det er dystre perspektiver. Det er nødvendigt at sige fra. Vores sundhed er simpelthen for vigtig til at blive sat på 'tilbud' i EU's sundhedsupermarked.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278