20 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hasardspil med arbejdsmiljø

Hasardspil med arbejdsmiljø

Fredag, 26. marts, 2004, 00:00:00

Beskæftigelsesministerens lovudkast til arbejdsmiljøreform er blottet for initiativer, der fremmer virksomhedernes lyst til at gøre noget ved arbejdsmiljøet.

fra Malernes Fagforening Storkøbenhavn
Lovudkastet er et ideologisk korstog mod ordninger der forbygger og udvikler arbejdsmiljøet. I lovudkastet er der besparelse for arbejdsgiverne på noget i retning af 400 millioner kroner årligt.
BST-pligten afskaffes med den begrundelse, at virksomhederne ikke har pligt til at bruge BST. Hvorfor så ikke give dem den pligt til at bruge BST. BST-pligten udfases i takt med screeningsbesøg fra Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet påbyder rådgivning når de finder mangler ved screeningsbesøg. Dette vil betyde, at virksomhederne ikke føler sig forpligtiget til at gøre noget før de får besøg og påbud fra Arbejdstilsynet.
Det forebyggende arbejde som BST udfører med stort branchekendskab, afløses af og kommer til at handle om, at reparere dårligt arbejdsmiljø af en mere eller mindre tilfældig rådgivningsvirksomhed og så er det måske for sent, skaden er sket. Valgte sikkerhedsrepræsentanter får ikke indflydelse på valg af rådgivning som det er i nuværende BST-system, godt arbejdsmiljø udvikles bedst ved samarbejde mellem lønmodtager og arbejdsgiver.
For at skille de gode fra de onde skal alle virksomheder have en screening af halvanden times varighed af Arbejdstilsynet, indenfor en periode på syv år. Byggevirksomheder har flere arbejdspladser kørende af gangen, det er derfor urealistisk at tro, at en screening på halvanden time vil give et reelt billede af virksomhedens arbejdsmiljø.
Til screeningsbesøgene skal Arbejdstilsynet ansætte 140 nye medarbejdere, dette er blevet udlagt som at Arbejdstilsynet får tilført flere resurser. Dette er rent bluf, ved regeringens tiltrædelse fyrede de 134 medarbejdere.
Virksomheder skal af Arbejdstilsynet tildeles smileys som offentliggøres på deres hjemmeside, grøn til de gode, gul til de mindre gode og rød til de slemme. Grøn tildeles kun arbejdsmiljøcertificerede virksomheder uden at Arbejdstilsynet skal gennemgå deres arbejdsmiljø, og det selvom det ved en undersøgelse af certificerede virksomheder foretaget af Arbejdstilsynet viste sig, at 20 ud af 28 havde væsentlige mangler i deres arbejdsmiljø og derfor fik påbud, forbud og nogen retslig tiltale.
Arbejdsmiljøreformen, som VC-regeringen har aftalt med Dansk Folkeparti og Radikale er at spille hasard med arbejdsmiljøet. Men 55.000 arbejdsskader om året er der ikke behov og råd til lettelser for virksomhederne samt mindre og dårligere arbejdsmiljørådgivning, men reformer der forpligter virksomhederne til seriøst og målrettet at arbejde med forbedring af arbejdsmiljøet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. mar. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp