02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF går EU`s ærinde

SF går EU`s ærinde

Fredag, 30. april, 2004, 00:00:00

At vi ikke har råd til velfærdsydelser i fremtiden, er det rene vås.

af Kit Aastrup, kandidat til EU-parlamentet for Liste N, Folkebevægelsen mod EU
Under overskriften: 'Staten forkæler de velbjergede', gav Ole Sohn lørdag den 24. april en forsmag på SF's reformplan.
SF mener, at Danmark ikke længere har råd til at give alle børnefamilier en børnecheck og at vi heller ikke længere har råd til at give folkepensionens grundbeløb til alle.
Velfærdsreformer er åbenlyst påkrævet, skriver Ole Sohn, men siger ikke, at det skyldes et voldsomt pres fra EU. Hvis forfatningstraktaten vedtages - som SF jo går ind for - vil social-og arbejdsmarkedspolitikken blive direkte underlagt EU-lovgivningen. Så er det nemlig slut med den danske velfærdsmodel, hvor sociale ydelser betales via skattesystemet. Så må vi indrette os på en forsikringsmodel, som flertallet af EU-landene har.
Vores velfærdsmodel er grundlæggende anderledes end den måde, man har indrettet den sociale velfærd på i de store EU-lande, i Tyskland og Frankrig. Vores model, som er skattefinansieret og omfatter alle landets borgere, kan ikke tilpasses og må derfor laves om.
Børnecheken er imidlertid ikke en indkomstuafhængig social ydelse, som Ole Sohn skriver. Den var oprindelig et skattefradrag for familier med børn. Det var bare lidt uretfærdigt, at rige forældre fik mere ud af skattefradraget end de fattige. Derfor blev det lavet om til et ens pengebeløb, som blev udbetalt til alle familier med børn. Børnecheken er bare en omfordeling mellem familier med børn og familier uden børn.
Folkepensionen er i dag for mere end halvdelens vedkommende indkomstafhængig. Forholdet mellem grundbeløb (som er indkomstuafhængigt) og pensionstillægget (som er indkomstafhængigt) har ændret sig ganske væsentligt igennem de sidste 30 år. Dengang, for cirka 30 år siden, bestod folkepensionen af et grundbeløb, som udgjorde cirka 90 procent af pensionen og et pensionstillæg, der udgjorde cirka ti procent. I dag er grundbeløbet lavere end pensionstillægget, det vil sige at over halvdelen af pensionen i dag allerede er indkomsstafhængig.
OECD har opgjort Danmark til at have verdens fjerde stærkeste økonomi, kun overgået af Sverige, Finland og USA. At vi ikke skulle have råd til velfærdsydelser i fremtiden, er det rene vås. Det handler om, hvordan vi vil indrette vores samfund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp