I lige så lang tid jeg kan huske - og nu er jeg dog blevet folkepensionist og har altid været aktiv i den politiske debat, - har politikerne fortalt, at vores velfærdssamfund var nær ved sammenbrud
af Herluf Andersen, Jelling
For det har tre kommissioner indenfor de sidste 10 år fortalt, og alle i disse kommissioner er højt uddannede, så det må vel passe.
Den sidst nedsatte velfærdskommission meddelte den 24. maj, at fremtiden truer dansk velfærd. Regeringens Velfærdskommission tegner i sin første rapport et sort billede af fremtiden. Der skal væsentligt flere i arbejde eller mærkbare skattestigninger til, hvis velfærden skal bevares. 'En gennemsnitlig nyfødt vil igennem livet være en underskudsforretning på 19.000 kr. for statskassen. Vi modtager altså livet i gennem mere end vi betaler i skat,' siger kommissionens formand Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.
Men lidt studier i offentlige finanser - nationalregnskaberne - viser, at udgifter til uddannelse, kultur og beløbet til sociale udgifter betalt af stat, amt og kommuner reelt udgør en faldende andel af offentlige udgifter i alt. I 1973 70 pct. af offentlige udgifter i alt, nu kun 59 pct. I pct. af skatter og afgifter i alt er der naturligvis samme udvikling. Middeltallet for årtiet 70'erne viser 69,72. For årtiet 80'erne 71,31. Og middeltallet for alle 13 år 1990-2002 viser 67,50. pct. Det vil sige i takt med flere flygtninge, med udgifterne fordelt på disse poster og flere ledige, så går en faldende andel af skatter og afgifter til disse poster.
Jeg sender en email til kommissionens formand Torben M Andersen, med krav om nærmere redegørelse for hans påstand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278