06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkebevægelsen - tværpolitisk eller...

Folkebevægelsen - tværpolitisk eller...

Fredag, 20. august, 2004, 00:00:00

Efter at have læst ´Antikapitalistisk EU-Modstand´ i Dagbladet Arbejderen, tirsdag den 17. august, Karens Sunds kommentar og Søren Søndergårds svar onsdag føler jeg mig kaldet til at komme med en kommentar

af Hans Hansen, Esbjerg
Jeg gik ind på SAP's (www.sap-fi.dk) hjemmeside og læste nogen af SAP's forretningsudvalgs udtalelser fra juni måned. De gjorde et dybt indtryk på mig.
Der står blandt andet: 'Mange af Folkebevægelsens problemer udspringer også af dens krampagtigt fastholdte tværpolitiske karakter.' Det er jo uhyggeligt, Folkebevægelsen vil samle modstanden på tværs af partiskel. Og de 'placerer i stedet et medlem af det liberalistiske parti De Radikale, Ditte Staun, på en andenplads'. Derfor skal der stemmes på: 'Søren Søndergaard (som) er den eneste socialistiske kandidat, der har en reel chance for at tage andenpladsen fra Ditte Staun'.
Og videre: 'Langt hovedparten af aktivisterne er venstreorienterede'. Så derfor skal Folkebevægelsen vel isolere sig fra resten af befolkningen, efter de hæderkronede revolutionære principper som SAP repræsenterer?

Den brede modstand
Som mangeårigt medlem af Folkebevægelsen og også medlem af Folkebevægelsens forretningsudvalg, kan jeg kun give SAP ret, at vi fastholder en tværpolitisk karakter og det er jeg stolt over, ellers ville jeg slet ikke være medlem.
Vi placerede Ditte Staun på andenpladsen på vores liste, fordi hun er en forrygende dygtig og kompetent EU-modstander, og hvis flertallet af aktivisterne er venstreorienterede, så må vi leve med det, og vi lever endda rigtig godt med det. Og ved I hvorfor? Fordi alle aktivisterne, måske undtagen SAP'erne?, arbejder på en tværpolitisk linie, der skal samle til en bred modstand mod EU.
Når man har læst udtalelserne kan man ikke være i tvivl om, at SAP mener Folkebevægelsen er en fejlkonstruktion, med forkert politik, fokus og prioritering. Så undrer det bare, at SAP bruger kræfter på at arbejde i Folkebevægelsen i stedet for at samle den 'konsekvent revolutionære og venstreorienterede EU-modstand' i en ny organisation.
Jeg kan godt forstå, at Karen Sunds undrer sig over udmeldingerne og gerne vil høre hvad SAP's kandidat, Søren Søndergård (SS) så mener - for man kan spørge sig selv, er SS repræsentant for Folkebevægelsen på Folkebevægelsens grundlag, eller er SS repræsentant for et andet parti, der har til hensigt at ændre Folkebevægelsens grundlag?
SS svarer, at han ikke er medlem af SAP's forretningsudvalg, som han for øvrigt heller ikke altid er enig med, uden dog at fortælle hvori de konkrete uenigheder er i denne sag. SS bedyrer, at han står på Folkebevægelsens grund, at han vil have Danmark ud af EU og er for en tværpolitisk bevægelse, som kan samle alle EU-modstandere på Folkebevægelsens grundlag.
Når SS stillede op på Folkebevægelsens liste, så var det ikke et privat projekt, men: 'Et tilbud fra Enhedslisten om at stille nogle kandidater til rådighed, som kunne hjælpe med at trække stemmer til unions-modstanden.'
Derudover ønskede SS ikke at være blandt de tre første på listen.

Galt afmarcheret
Det er jo dejligt at læse, at SS står fast på Folkebevægelsens valggrundlag og slet ikke var interesseret i at blive valgt ind i EU-Parlamentet, men bare uselvisk ville trække stemmer til listen.
Jeg vil give SS ret i, at hans person ikke er så interessant, det er meget mere interessant at samle en bred, stor og omfattende folkelig, tværpolitisk bevægelse, der kan sikre et nej til EU-forfatningen.
Den bevægelse vil Folkebevægelsen mod EU bruge mange kræfter på at skabe.
Hvis SAP mener, at det er forkert at samle en sådan bred, folkelig og tværpolitisk nej-bevægelse, så SAP om det - og hvis SAP tror, at de der stemmer på Folkebevægelsen automatisk vil stemme på en 'venstreorienteret Folkebevægelse', så er det SAP der er galt afmarcheret og ikke Folkebevægelsen.
Folkebevægelsens styrke er dens tværpolitiske karakter, fjernes den dør Folkebevægelsen. Det er vel også i den erkendelse, at I ikke selv stiller op til EU-valg, for det er vel ikke for at 'nasse' på Folkebevægelsens gode navn og rygte?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp