De frivillige får pæne ord, men det ser ikke ud til området får tilført flere penge
af Claus Andersen, Århus
Vores nye socialminister Eva Kjer Hansen ønsker flere danskere skal være med i frivilligt arbejde og mener, der ligger store ressourcer gemt.
Den 21. september lyder startskuddet til en kampagne til fordel for det frivillige sociale arbejde.
De frivillige organisationer glæder sig, men er også lidt skeptiske, når ministeren siger: 'Det er ikke penge, der er brug for'. Med et skattestop er risikoen jo, at regeringen og kommunerne ser det frivillige arbejde, som en mulighed for at spare ressourcer og dække for skattestoppets 'omsorgshuller'.
Det fælles ansvar
Det er ikke første gang de frivillige møder en interesseret socialminister. I handlingsplanen 'Det fælles ansvar' skal fremtidens velfærdssamfund baseres på et samspil mellem det offentlige og det civile samfund.
Kommunerne har indført det selvmodsigende begreb 'kommunal frivillighed' og fri frivillighed bliver så til tvungen frivillighed. Vi må erkende, at der er grænser for, hvor mange opgaver velfærdsstaten kan løfte, men de frivillige risikerer at blive systemets forlængede arm og tager over, dér hvor det offentlige bliver beskåret.
Frivilligt arbejde er ikke at få løst nogle samfundsmæssige opgaver til en billig penge og tage arbejde fra mennesker, der kunne være ansat på almindelige løn- og ansættelsesvilkår. Det frivillige sociale arbejde skal passe på ikke at blive en redningsplanke for et skattestop.
Idéen i det frivillige arbejde er, at man er i stand til at bidrage med noget, som er noget helt andet end det man kan i det offentlige system. De frivillige kan give medmenneskelig omsorg, skabe sociale netværk og møde mennesker i øjenhøjde og med større grad af ligeværdighed. Det, der skal til, er en dialog mellem kommunen og de frivillige foreninger om, hvordan vi bedst supplerer hinanden.
Frivillighed koster penge
Det kan jo betale sig, at støtte det frivillige arbejde. Man får meget for 100 kroner, men som jeg har hørt fra en af de mange små frivillige foreninger, der bruger De Frivilliges Hus i Århus: 'Vi savner et velfungerende hus og vi mangler prikken over i'et - hjælp og koordinering'. Et hus med visioner og et samlingspunkt for det frivillige sociale arbejde i Århus. Et hus, hvor de frivillige kan få hjælp til deres foreningsarbejde, hjælp til projektarbejde, PR, fondsansøgninger eller regnskabsføring og anspore til samarbejde på tværs af foreningerne.
Frivillige skal have tag over hovedet og hjælp til at organisere arbejdet og selv om frivillighed lyder gratis, koster det. De frivillige giver deres arbejdskraft ulønnet, men det koster altid at få gennemført gode idéer og initiativer. Økonomi, der sikrer at det frivillige arbejde ikke belaster de frivillige. De 12 procent af danskerne, der arbejder som frivillige, skal have en personlig fornemmelse af, at de er værdsat, påskønnet og der er brug for det arbejde de udfører. Det koster.
Bare det er billigt
Der er kommet flere frivillige de seneste ti år, og de fleste vil være aktive i et projekt eller en mærkesag, men har ikke lyst til at involvere sig i selve organisationen eller i andre frivillige organisationer. De fleste frivillige er i dag trækfugle. Frivilligheden er kun en ressource, så længe de frivillige synes, det er sjovt.
En ny venstreminister satser på de frivillige, men man kan ikke opfinde og styre de frivillige til at udføre nøjagtigt de opgaver, man gerne vil have løst. Liberalistisk politik betyder privatiseringer, nedskæringer på de kommunale budgetter og en filosofi om det er lige meget hvem, der laver det, bare det er billigt.
De frivillige får pæne ord, men det ser ikke ud til området får tilført flere penge. Vi får i stedet en hvervekampagne af frivillige, der kan retfærdiggøre regeringens skattestop og besparelser på det sociale område.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278