Det vil være en alvorlig svækkelse af Unionsmodstanden, hvis Enhedslisten røg ud ved næste valg
af Søren Søndergaard, MF Enhedslisten og kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Kære Karen Sunds
Jeg er ked af, at du har valgt at fortsætte den noget personligt prægede polemik i et nyt indlæg 'Kom ud af busken Søren Søndergaard' (Arbejderen den 21. august - red.).
Faktisk håbede jeg, at jeg med mit svar til dit første indlæg havde fået slået fast, at jeg i alle sammenhænge hvor jeg repræsenterer Folkebevægelsen føler mig forpligtet af det valggrundlag, som Folkebevægelsen har vedtaget, og som jeg har opstillet på grundlag af.
Selvfølgelig skal et sådant løfte holdes op i forhold til en konkret praksis. Men det har der jo også været mulighed for i kampagnen op til EU-valget, hvor alle medlemmer af Folkebevægelsen har haft mulighed for at vurdere min optræden i pressen og hvor hundredevis af medlemmer har haft mulighed for at høre mig på møder landet over. Hvis ikke jeg her har levet op til valggrundlaget, så har nogen i hvert fald glemt at fortælle mig det.
Derfor synes jeg også, at dine angreb på mig virker noget søgte.
Ikke to tunger
Det er for eksempel søgt, når du gør det til en stor afsløring og et bevis på, at jeg skulle tale med to tunger, at jeg i marts måned udtalte, at Enhedslistens deltagelse i EU-parlamentskampagnen også handlede om 'at styrke Enhedslisten'. For det har jeg og Enhedslisten sagt utallige gange både før og siden.
Først og fremmest fordi vi mener, at det er rigtigt. Hvis for eksempel Folkebevægelsen var røget ud af EU-parlamentet, ville det umiddelbart have svækket Enhedslisten. Omvendt ville en styrkelse af Folkebevægelsen have styrket Enhedslisten og vores muligheder for at trænge igennem med kritik af EU.
Og jeg vil måske chokere dig ved at hævde, at det modsatte også ville være tilfældet. For uanset hvor mange drømme du og DKP/ML har om at komme i Folketinget, så er Enhedslisten i dag det eneste venstrefløjsparti mod EU på Christiansborg.
Derfor ville det også være en alvorlig svækkelse af Unionsmodstanden, hvis Enhedslisten røg ud ved næste valg. Tænk bare på konsekvenserne for Folkebevægelsen, hvis Dansk Folkeparti var de eneste EU-modstandere i Folketinget og dermed i den brede offentlighed!
Det er også søgt, når du endnu engang antyder, at jeg skulle ønske en socialistisk Folkebevægelse, som arbejder for et 'rødt Europa'. For det er simpelthen ikke rigtigt.
Som jeg skrev sidst, så er jeg tilhænger af en tværpolitisk Folkebevægelse, som kan samle alle EU-modstandere på grundlag af sociale og demokratiske værdier. Politisk set betyder det, at ikke bare venstrefløjen, men også EU-modstandere fra Socialdemokratiet, de radikale, Retsforbundet med flere, som støtter disse værdier, har deres naturlige plads i Folkebevægelsen.
Jamen, skal en bonde som stemmer Dansk Folkeparti så ikke have lov til at være med, kan du selvfølgelig spørge. Og mit svar er, at den pågældende selvfølgelig skal være velkommen, hvis vedkommende er enig i de sociale og demokratiske værdier, som Folkebevægelsen står for, herunder en klar og utvetydig afstandtagen fra racisme og fremmedhad. Se, det er efter min mening forskellen mellem en tværpolitisk bevægelse med holdning og så holdningsløs tværpolitik!
Problemer i formidlingen
Til gengæld kan jeg bekræfte, at jeg mener, at valgresultatet burde give anledning til nogle overvejelser om, hvordan vi fremstår overfor vælgerne. Vi har et klart nej til EU-budskab, som trænger godt igennem. Men vi har jo mere end det. Vi har også nogle sociale, humanistiske, miljømæssige og demokratiske værdier, som fremgår af vores valggrundlag og som fremgår af Ole Krarups stemmeafgivning i EU-parlamentet.
Efter min mening har vi ikke været lige så gode til at få formidlet disse værdier, som vi har været til at få vores nej til EU-budskab ud. Derfor er vi blevet ramt af ja-sidens smædekampagne om, at vi bare sidder nede i Bruxelles med korslagte arme og siger nej til EU.
Resultatet har været, at vi ikke har formået at vinde alle de EU-modstandere fra for eksempel Socialdemokratiet, SF og de radikale, som egentlig burde støtte Folkebevægelsen. For mig handler det altså om, at vi skal blive bedre til at formidle Folkebevægelsens politik til befolkningen.
Jeg håber, at du er enig i, at det er en vigtig diskussion, som bestemt hører hjemme indenfor Folkebevægelsens rammer.
Som et lille P. S. vil jeg opfordre dig til at undlade at referere anonyme kilder ('et fremtrædende medlem af Folkebevægelsens ledelse') og til ikke at sætte andres udtalelser, som du citerer efter hukommelsen, i citations-tegn. Jeg synes det er dårlig stil, blandt andet fordi jeg er sikker på, at alle Folkebevægelsen medlemmer er fuldt ud i stand til at stå inde for deres udtalelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278