Arbejdermuseet har igen åbnet sine døre. Den legendariske Lenin-statue har holdt flyttedag, men er stadig at se i museets lokaler. Dette er faldet en række socialdemokrater med partiformand Mogens Lykketoft i spidsen for brystet
af Sven Tarp
Lykketoft udtaler, at han aldrig har forstået, hvad Lenin-statuen har at gøre på museet, og at han anser lederen af den russiske revolution for en forræder mod den socialdemokratiske sag.
Besynderlig logik. Underlig historieopfattelse.
Lad os se lidt på kendsgerningerne.
I 1912 afholdt Anden Internationale en kongres i Basel. Her samledes alverdens socialdemokratiske partier, indbefattet det danske og russiske. Deltagerne analyserede de modsætninger, som tilspidsedes mellem de imperialistiske stormagter, og konkluderede, at krigsfaren var overhængende, og at den forestående krig ville have karakter af en røverkrig.
I tilfælde af et krigsudbrud opfordrede den socialdemokratiske kongres arbejderne i de forskellige lande til ikke at lade sig rive med af krigspropagandaen, men at forbrødres over grænserne og rette geværerne den anden vej, dvs. mod deres eget krigeriske borgerskab.
To år efter kom krigen. Men hukommelsen var kort. Med enkelte modige undtagelser - som den tyske rigsdagsmand Karl Liebknecht - stemte de socialdemokratiske politikere i de krigsførende lande for krigsbevillinger og kaldte arbejderne i krig under parolen om 'fædrelandsforsvar'.
Resultatet blev et af historiens største blodbade, hvor arbejdere myrdede løs på arbejdere og millioner døde og lemlæstedes på slagmarken og i skyttegravene.
Kun Lenins russiske Socialdemokrati forblev som parti loyal mod Basel-erklæringen, hvad der kostede dets parlamentarikere en tur til Sibirien.
Hvem var forræder mod den socialdemokratiske sag, Mogens Lykketoft?
Man forstår godt, at Lenin kan være en kilde til irritation i den socialdemokratiske ledelse.
Lykketoft har selv støttet og stået i spidsen for omfattende privatiseringer, mens Lenin forblev tro mod de socialdemokratiske principper og gennemførte omfattende nationaliseringer og eksproprieringer af kapitalen, efter at hans parti var kommet til magten.
Lykketoft har - angiveligt for at tækkes vælgerne - været med til at give Socialdemokratiet en stadig mere fremmedfjendsk profil, mens Lenin i hele sit liv forblev tro mod idealet om international solidaritet.
Lykketoft har aktivt medvirket til at få Danmark længere og længere ind i Monopolernes Forenede Europa, mens Lenin tro mod det oprindelige socialdemokratiske klassestandpunkt erklærede, at skabelsen af Europas Forenede Stater enten ville være umulig eller reaktionær.
Lykketoft har med sin støtte til Nato været med til at sammenknytte Danmark militært med verdens største og mest aggressive imperialistiske magt, mens Lenin tro mod sine løfter ophævede og offentliggjorde alle hemmelige traktater, som den tidligere russiske stat havde indgået.
Lykketoft har givet sin støtte til udsendelsen af danske soldater til imperialistiske krigseventyr i Eks-Jugoslavien, Irak og Afghanistan, mens Lenin forblev tro mod arbejderbevægelsens fredsidealer og straks søgte fred, tilmed med store territoriale indrømmelser.
Hvem er forræder mod den oprindelige socialdemokratiske sag, Mogens Lykketoft?
Sven Tarp er international sekretær i DKP/ML
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278