Vi hverken kan eller vil standse udviklingen, fordi den samlet indebærer store fordele for det danske samfund. Men der er også tabere i globaliseringen.
fra NNF's kongres 2004
Job flytter til udlandet og sætter særligt de dårligst uddannede under pres. Udviklingen presser hele den danske velfærdsmodel. Overalt i Europa reagerer arbejdsgiverne på den stigende konkurrence med krav om højere arbejdstid og lavere løn.
Udviklingen stiller NNFs medlemmer over for en række udfordringer, som kræver offensive svar og som samtidig stiller krav om et tæt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter, regering og Folketinget.
Vi vil ikke acceptere, at de med kortvarig uddannelse eller nydanskere bliver tabt i denne udvikling.
Vi kan ikke som den siddende regering med støtte fra det yderste højre - Dansk Folkeparti - spare os ud af presset eller som Dansk Folkeparti, hetze mod nydanskere og flygtninge. Danmark er et videnssamfund, som kun kan overleve på grundlag af de menneskelige ressourcer, som vi har til rådighed. Vi kan bevare velfærdssamfundet, men det kræver massive investeringer i udvikling, uddannelse og forskning på alle niveauer.
Det mest afgørende for at bevare vores velfærdssamfund er at opretholde en høj beskæftigelse, og det kan vi kun, hvis vi viser vilje til forandring. Vores idealer om et samfund med lighed og tryghed er ikke til diskussion, men vi skal være åbne overfor nye måder at sikre dette på.
Skattestoppet forhindrer effektivt de nødvendige forandringer, fordi det på forhånd har bestemt hvad råderummet for skattelettelser skal bruges til, og derfor effektivt forhindrer, at man for alvor tager fat på den helt nødvendige nedsættelse af skatten på arbejde.
Vi skal væk fra en politik, der kynisk spiller på kortsigtet gaveuddeling på bekostning af den langsigtede udvikling, og vi skal kræve af politikerne, at de har mod til ikke at skubbe problemerne ud i fremtiden, men til at tage fat på løsningerne her og nu.
De faglige uddannelser skal styrkes, og adgangen til voksen og efteruddannelse må sikres gennem klare rettigheder for den enkelte lønmodtager, så han eller hun får mulighed for at udvikle sine kompetencer og dermed bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Den nuværende regering har hverken evnen eller viljen til at deltage i formulering af de svar, som det moderne arbejdsliv kræver af vores medlemmer. Derfor opfordrer vi Anders Fogh Rasmussen til at udskrive folketingsvalg. Erfaringen fra de seneste tre år har vist, at kun en socialdemokratisk ledet regering kan løse disse opgaver. Selvom frygten for vælgernes dom ved et kommende folketingsvalg på det seneste har fået VK-regeringen til at nedtone de ideologiske angreb på fagbevægelsen og velfærden, viser erfaringerne fra de seneste tre år, at VKs nuværende signalpolitik efter endnu en valgsejr vil blive afløst af nye initiativer, som vil være rettet mod de svageste grupper i samfundet.
Udfordringerne er i høj grad internationale, og de kræver derfor internationale svar - både politisk og fagligt.
Udviklingen af en social markedsøkonomi på europæisk plan gør det nødvendigt, at Danmark deltager aktivt på den internationale scene - ikke mindst indenfor EU-samarbejdet, og vi kan kun gøre os håb om at få indflydelse på udviklingen ved at sidde med ved bordet i EU.
Markedsøkonomien skal tjene til udvikling af et socialt og økonomisk bæredygtigt samfund med høj beskæftigelse, vækst, velfærd, og retfærdighed for det store flertal.
Udtalelse vedtaget på Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundets kongres i Aalborg den 4. oktober 2004.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278