Der hersker kaos og forringelser på erhvervsuddannelserne. Regeringen er i fuld gang med ændringer, forringelser og nedskæringer på erhvervsuddannelsesområdet
fra Metal afdeling 13
Skolepraktikordningen (SKP) er under afvikling. I år blev lærlingenes løn på SKP fjernet og i stedet fik de, hvad produktionsskoleelever får, hvilket har betydet en lønnedgang på mellem 3000 og 8000 kroner per måned for lærlinge på skolepraktik.
Fra 1. januar 2005 bliver antallet af skolepraktikpladser begrænset fra de nuværende cirka 7000 til 1200. På en række uddannelser stoppes adgangen til skolepraktik helt, det er blandt andet inden for it- og elektronikområderne. Dette medfører, at der i København vil være omkring 220 lærlinge, som ikke kan fortsætte deres uddannelse efter grundforløbet 1. januar 2005, da de ingen praktikplads har. Over hele landet vil der den 1. januar 2005 stå mange tusinde unge uden mulighed for at få den ønskede uddannelse.
Tilbudet til disse unge er ikke en erhvervsuddannelse, men 25 nye korttidsuddannelser med en varighed på cirka 18 måneder (inklusiv grundforløbet på seks måneder) som for eksempel frontline PC-supporter. Dette giver meget ringe muligheder for kompetence og efterfølgende job. De unge ender i en blindgyde.
Det bliver også muligt at trindele erhvervsuddannelsen (dog kun på nogle uddannelser) og herefter tage en EUD+. Det vil sige, at man kan springe et års praktik over og få uddannelsen på tre år mod normalt fire år.
Den sidste mulighed der gives, er at fortsætte på grundforløbet i ti uger, for derved at kvalificere sig til en anden uddannelse, hvor der er mulighed for at få en praktikplads, men hvor findes de mange praktikpladser? De er der jo ikke i dag.
Samtidig er der en række uafklarede spørgsmål. Hvilke skoler kan udbyde hvilke korttidsuddannelser? Skal man på forhånd have praktikplads på korttidsuddannelsenme for at starte på dem? Skal man til svendeprøve? Hvordan virker EUD+? Hvilke uddannelser er trindelt? Sådan kunne spørgsmålene blive ved - de unge kan ikke få dem besvaret!
De unge, der i god tro startede på en erhvervsuddannelse i august 2004, er ikke blevet oplyst om de ringere muligheder de har for at få en ønsket uddannelse, og hvilke alternativer der er. Af 73 lærlinge, som startede på HI (første skoleperiode) inden for it havde otte praktikplads, det svarer til 11 procent. Det betyder at kun 11 procent af de lærlinge, som i dag går på grundforløbet inden for it, vil have praktikplads den 1. januar 2005, de resterende - ja, hvad med dem?
Vi mener, at de faglige erhvervsuddannelser må styrkes på såvel det indholdsmæssige som på udstyrs- og undervisningssiden og at nye hele erhvervsuddannelser må etableres.
Vekseluddannelsesprincippet må fastholdes og fornyes, da det fortsat er en væsentlig styrke i uddannelsen. Arbejdsgiverne må leve op til deres ansvar og sikre de nødvendige praktikpladser.
Svigt ikke ungdommen.
Uddannelse er vort vigtigste råstof.
Vedtaget på generalforsamling den 19. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278