Regeringen har set passivt til mens ledigheden er steget også inden for TIB´s brancheområder.
fra TIB's A-kasse kongres
Da VK-regeringen kom til i 2001 var ledigheden rekordlav, fordi der gennem mange år havde været ført en meget velfungerende og målrettet arbejdsmarkedspolitik. Denne linie har regeringen forladt.
Regeringen har set passivt til mens ledigheden er steget også inden for TIB's brancheområder. For regeringen er arbejdsløshed et fænomen, vi må acceptere hvis markedskræfterne skal virke. Regeringen har valgt at fokusere på andre forhold, som kan ødelægge den danske model.
Tværfaglig og statslige a-kasser
Regeringens første tiltag var at foreslå oprettelse af en statslig a-kasse og tværfaglige a-kasser.
TIB har svært ved at se fornuften i de to forslag, når alle uafhængige analyser viser, at de eksisterende a-kasser er gode til at få de ledige i arbejde sammen med AF, netop fordi de er fagligt afgrænsede og har tæt kontakt til virksomhederne. At a-kasserne samtidig leverer en effektiv administration og stor medlemstilfredshed, gør kun forslagene mere absurde.
Udlicitering af AF-opgaver
Regeringen har udliciteret store dele af AF's drift til private aktører. TIB har set sig tvunget til at deltage i dette arbejde i respekt for de ledige medlemmer, men vi er af den opfattelse at princippet er både moralsk og økonomisk uansvarligt, fordi det er forkert at tjene penge på de ledige, og fordi indsatsen samlet set bliver dyrere. Staten skal nu finansiere de private aktører indsats, samt AF's nødvendige kontrol af om de private leverer varen.
De første evalueringer viser, at TIB's kritik er berettiget. Det er dokumenteret, at det bliver dyrere, og der er ikke flere som kommer i beskæftigelse med hjælp fra private aktører. TIB mener derfor, at den massive udlicitering af AF's opgaver er et vildskud, som skal fjernes!
Løntilskud og forslag om genoptjening af dagpengeret
Regeringen iværksatte i foråret 2004 en kampagne som skulle fordoble antallet af ledige, der blev aktiveret med løntilskud. Resultatet blev 10.700 løntilskudsjob.
I TIB blev 220 ledige ansat med løntilskud. En del af disse ansættelser var ordinære jobs. Derudover er mange ledige blevet aktiveret inden for områder der ikke vil føre til varig beskæftigelse.
TIB foreslår derfor, at alle ledige som har været ansat med løntilskud uden efterfølgende at have opnået ordinær beskæftigelse, skal have dagpengeperioden forlænget.
Obligatorisk a-kasse for alle
Det Radikale Venstre har lanceret et forslag om obligatorisk medlemskab af a-kassen, for på den måde at inddrage alle lønmodtagere i finansieringen af udgifterne til de ledige.
TIB er imod dette forslag, fordi arbejdsløshedsforsikringen skal være et tilbud - ikke tvang.
Dagpenge
Lønmodtagerne skal ikke tegne tillægsforsikringer som supplement til understøttelsen. I stedet skal dagpenge maks. hæves væsentligt og den solidariske model i dagpengesystemet bevares.
Strukturreform og beskæftigelsespolitikken
I det politiske forlig har regeringen og dansk folkeparti aftalt at kommunerne på sigt skal overtage AF's ansvar for de forsikrede ledige. Dette er efter TIB's opfattelse en alvorlig fejltagelse.
Regeringen påstår, at der i fremtiden vil være én indgang for alle ledige, men der oprettes tre forskellige typer af arbejdsmarkedscentre, som de ledige skal vandre imellem. Denne model tager vi afstand fra.
Det er svært at forstå hvorfor AF's opgaver skal overdrages til kommunerne, når det er dokumenteret at kommunerne er dårlige til at håndtere de ikke forsikrede ledige.
Samtidig er der fare for at indsatsen nedprioriteres, når kommunerne skal skabe plads i budgettet til andre opgaver.
Kommunerne har generelt ringe og ofte dårlig erfaringer med at lave holdbare arbejdsmarkedspolitiske løsninger, fordi kommunerne sætter andre behov foran.
Problemet forstærkes af at regeringen med reformen fratager såvel lønmodtagere som arbejdsgivere den reelle indflydelse i de regionale arbejdsmarkedsråd. I fremtiden skal arbejdsmarkedsparter kun have en rådgivende funktion.
Fremover bliver det meget vigtigt, at de faglige organisationer sætter seriøse kræfter ind på at overvåge arbejdsmarkedspolitiken, for at sikre at de arbejdsløse får opfyldt deres rettigheder.
Det er TIB's opfattelse, at regeringens ønsker om forandring i forhold til strukturreformen er båret af to motiver. Det ene er at forære kommunerne det arbejdsmarkedspolitiske område. Det andet motiv er et frontalt angreb på de faglige organisationer, hvor man fratager arbejdsmarkedets parter indflydelse.
Samlet set handler regeringen ikke ud fra arbejdsmarkedspolitiske hensyn, men på baggrund af ideologiske motiver. Resultatet bliver at beskæftigelsespolitikken kører af sporet. Det eneste som kan få den tilbage, er et skifte til en socialdemokratisk ledet regering!
Vedtaget den 28. oktober
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278