Det er dagen derpå for medarbejderne på Tulip i Ringsted
af Lisbeth Andersen, næstformand i NNF Ringsted, på vegne af de valgte tillidsfolk på Tulip i Ringsted
I går (den 23. november, red.) kom meddelelsen om lukningen af 230 menneskers arbejdsplads, og chokket er stadig ikke fordøjet.
I frustration samledes samtlige medarbejdere i morges til møde på virksomheden for at diskutere situationen. Frustrationen blev ikke mindre ved meddelelsen fra ledelsen om, at vi her i Ringsted er de bedste, dygtigste, billigste, mest fleksible og omstillingsparate medarbejdere. Det giver for os ingen mening.
Men at det er rigtigt, tvivler vi ikke på. I april i år sagde vi ja til en 40 timers arbejdsuge med det formål at øge effektiviteten, og for nylig har vi overflyttet og effektiviseret natproduktionen til dag, hvilket har betydet en stor besparelse på lønomkostningerne for virksomheden. Desuden har vi på kroner og øre haft det største overskud af Tulips fabrikker. Vi føler nu, at beslutningen om lukning bærer præg af, at vi er blevet udvalgt til at bøde for fejlkøbet af Gøl Pølser og købet af fabrikken i Oldenburg i Tyskland.
Danish Crown udflager mange arbejdspladser i disse år. Men vi føler, at koncernen uden særlig omtanke går efter en her-og-nu gevinst, og vi tvivler på, at det lønner sig på længere sigt. I sidste ende vil det gå ud over landmændenes indtjening, hvis beslutningen om at flytte en del af produktionen til Tyskland viser sig at være en fejlsatsning. Igen.
I situationen sætter medarbejderne spørgsmålstegn ved moralen i Tulips ledelse. Vi ved fra samme ledelse, at i Danmark arbejder vi 100 procent effektivt, hvilket med alt, hvad der er af sociale omkostninger som pension, sygedage og ferie, svarer til 225 kroner i timen. I Tyskland er lønningerne mellem 50 og 70 procent af vores, og der arbejdes med en effektivitet mellem 90 og 100 procent. Og i Polen er man helt nede på at betale 10 - 15 procent af danske lønninger og har en effektivitet på 40 - 60 procent.
Her skal vi lige bemærke, at arbejdsvilkårene for tyske og polske slagteriarbejdere er meget ringe, da de arbejder uden overenskomst, der giver sociale rettigheder. Tulips moral tillader åbenbart her, at der tjenes penge på medarbejdernes dårlige arbejdsforhold.
På mødet i morges diskuterede medarbejderne, om en markering af frustrationen over chokket skulle munde ud i arbejdsnedlæggelse. Men i erkendelse af at en strejkedag ikke ville ændre den kedelige afgørelse, genoptog man arbejdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278