08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kilder til Rikkes røde julestue

Kilder til Rikkes røde julestue

Lørdag, 11. december, 2004, 00:00:00

Første december er dagen på året, som alle barnlige sjæle ser frem til. Her starter den danske medietradition - julekalenderen, og så starter nedtællingen frem til juleaften.

Selv da jeg blev en voksen kvinde på 14 år, råbte min mor ind på værelset: 'Nu starter julekalenderen'.
Og jo, jeg sad klistret til skærmen. Og om morgenen over havregrynene lyttede jeg spændt til dagens oplæsning af kalenderhistorien i radioen. Julekalenderen er en ubestridelig del af julemåneden.
I dag er det heldigvis ens barn eller barnebarn, som tvinger en til at 'følge med' i dagens afsnit. At have en mening om årets julekalenderemne blandt børn fylder lige så meget, som når vi andre diskuterer EU, kongehuset eller holdopstillinger til landskampen.

Kalender med nisser
I dag ser mediebilledet anderledes ud, end da jeg var barn. Der er flere kanaler og dermed flere julekalendere. De fleste børn ser både den på DR1 og TV2. Det er en skøn tradition og næsten altid i høj kvalitet. Hvem husker ikke Vinterbyøster, Magnus Tagmus, Jul i Gammelby, den uforglemmelige Nissebanden eller Jul på Slottet.
De fleste af dem er bygget simpelt op på, at nogen vil afskaffe eller slet ikke holde jul, her har de gode og drillende nisser så 24 dage til at ændre på dette. Og det lykkedes heldigvis altid.
Sådan er det også i år. DR1 har valgt at genudsende Jul på Kronborg og TV2 har valgt at genudsende historien om Pyrus i Rigsarkivet. Begge historisk lærerige, fyldt med sjove sange og eneste morale er, at den danske julepyntshygge nok skal sørge for at gennemføre julen, på den rigtige ustressede familiesamværsmåde.
Begge kører i to spor. En visuel for de mindste, der helst vil se nisserne hele tiden og så den mere lærerige, der som i Pyrus går gennem bøgerne tilbage i historien. Og i Jul på Kronborg, trues vores kulturarv (og dermed julen) af spekulanter, så selv de underjordiske må træde til i god alliance med børnene.

Religiøst budskab
Men sidste år skete der en drastisk ændring af denne uskyldige tradition, som ellers alle tros- og ikke trosretninger kunne samles om. Man lancerede Jesus og Josefine og samtlige popstjerner i et meget religiøst budskab, der blandede nutid med bibelske historier og fri fantasi.
Man knyttede risengrød og nisseøl sammen med begivenheder i Jusus' liv og tog udgangspunkt i den opfattelse, at julen alene er en kristen fest, fuldstændig blind for det faktum, at julen også har en hedensk baggrund, og at mange af de danske juletraditioner er af ikke-kristen oprindelse.
Ved at knytte julen snævert sammen med kristendom, gør man julen mindre rummelig. Lad os håbe at sådan en julekalender ikke ses igen. For hvordan skal man holde jul i en skoleklasse med ateister og flere forskellige trosretninger, når man fremstiller julen som noget kristendommen har patent på.

De underjordiske
Lad nu det ligge, nu er det jul og er der nogle, som truer den, så kalder jeg på de underjordiske. Og så skal I se løjer.
I dag vil Rikkes Røde Julestue fortælle om nissen og det smukke stedsegrønne juletræ. Og som sidst vil vi igen bringe endnu en skøn lejlighedssang til brug i familiens eller arbejdspladsens skød.

Kilder til Rikkes røde julestue
www.ateist.org
www.bornholmsmuseum.dk/julesider/hedensk.htm
www.asetro.dk
www.hedning.no
- Diverse bibler fra diverse trosretninger
- En masse gode ikke-moraliserende historier om Thor og Odin m.fl.
- En stor bunke dejlige nisse historier.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp