08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

IFU:Investeringer ikke støtte

IFU:Investeringer ikke støtte

Onsdag, 15. december, 2004, 00:00:00

Jeres avis har den 8. december bragt en artikel om at IFU yder økonomisk bistand til store danske virksomheder, og det blev fremhævet, at `ulandsbistand ender hos A. P. Møller`

af Sven Riskær, administrerende direktør IFU
IFU deltager som medinvestor i projektvirksomheder i udviklingslande. Det er forkert at betragte IFU's støtte som støtte til de danske virksomheder. IFU's penge investeres derimod direkte i projektselskaberne i udviklingslandene på kommercielle vilkår.
Formålet med IFU's aktiviteter er at bidrage til den erhvervsmæssige udvikling i udviklingslandene, og det er IFU's erfaring, at dette opfyldes allerbedst når IFU samarbejder med større erfarne danske virksomheder. De større danske partnere etablerer i de fleste tilfælde velfungerende og levedygtige projekter, som skaber mange arbejdspladser og medvirker til effektivt at overfører ny teknologi til udviklingslandene.
Det er endvidere IFU's erfaring, at projekter der etableres i samarbejde med større danske virksomheder, har bedre chancer for at overleve under de ofte meget vanskelige vilkår, der hersker i mange udviklingslande. En nyligt foretaget opgørelse af IFU's afkast i de projekter med større danske partnere ligger på godt ti procent om året. Mange af projekterne med større partnere er beliggende i fattigere lande, hvor de virker som grobund for projekter med mindre erfarne danske partnere.
Endelig skal det fremhæves, at cirka totredjedele af alle de nye projekter IFU er med til at starte, bliver startet sammen med mindre og mellemstore danske virksomheder - og at de store partnere altså er nyttige for udviklingen, med få i antal.


Svar til Sven Riskær
De facts vi giver i artiklen er korrekte, og antastes da heller ikke af Sven Riskær.
Kritikken af Industrialiseringsfondens støtte har to elementer: Det første er, at en stor del af pengene gives til store danske virksomheder, som A. P. Møller, Danisco, Carlsberg, der ikke har behov for finansiel støtte.
Men den anden del af kritikken er, at fondens støtte i høj grad går til lande, som ikke er blandt de fattigste i verden, og som i forvejen selv er i stand til at tiltrække kapital.
Således fremgår det af den seneste årsrapport fra Industrialiseringsfonden selv, at en stor del af støttekronerne går til projekter i Kina, Indien, Vietnam og Brasilien. Der er fortsat ikke fremkommet nogen argumenter for, hvorfor det er berettiget, at Industrialiseringsfonden yder støtte til projekter i Kina? Kina kan vel næppe betegnes som et uland, og derfor lugter det mere af at være egentlig erhvervsstøtte, som de økonomiske vismænd også har påpeget i deres halvårsrapport.
Redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. dec. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp