Kunstnerne skal sikres muligheder for at beskytte sig mod ulovlig kopiering og manglende betaling for fildeling for blandt andet at kunne sikre deres fremtidige eksistensgrundlag.
af Foreningen af Danske Musikkritikere og Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer
En række musikorganisationer har trukket sig som sponsorer fra prisuddelingen Steppeulven 2005, der er arrangeret af Foreningen af Danske Musikkritikere (FDM).
Organisationernes beslutning følger direkte af, at FDM har nomineret Piratgruppen i kategorien Årets Idé. En beslutning, som DJBFA i lighed med de øvrige organisationer, har undret sig over. DJBFA har dog som sponsor, valgt at følge den linje, som DJBFA forlanger af andre sponserer i kulturlivet - armslængde og ingen indblanding i det konkrete indhold, når midler er tildelt. DJBFA har derfor valgt at fastholde sin støtte til Steppeulven 2005.
DJBFA og FDM præciserer i fællesskab, at det er vigtigt at værne om kunstnernes ophavsrettigheder. Man er også enige om, at kunstnerne skal sikres muligheder for at beskytte sig mod ulovlig kopiering og manglende betaling for fildeling for blandt andet at kunne sikre deres fremtidige eksistensgrundlag. Det har ikke været FDM's formål med nomineringen at angribe ophavsretten.
DJBFA og FDM er enige om:
- At indtægter fra ophavsretten (for eksempel salg af musik, indtægter fra afspilning af musik i radio mv.) er en afgørende del af kunstnernes indkomst og en vigtig forudsætning for den kunstneriske produktion i Danmark.
- At omfanget af denne ret klart fremgår af loven, og at der som konsekvens heraf ikke må ske uautoriseret brug af rettighederne.
- At piratvirksomhed er en krænkelse af ophavsretten og spreder kunstnernes produkter, uden at de modtager den økonomiske godtgørelse, de har krav på.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278