Kulturdag skal sætte fokus på, hvordan nyliberalismen ændrer menneskesynet.
af Per Schultz Jørgensen og Lole Møller, For en Danmark vi kan være bekendt
Selvfølgelig skal vi hjælpe mennesker, der ikke kan klare sig. Det er ikke mindst derfor, vi har udviklet et velfærdssamfund. Vi giver de fleste det nødvendige til livets opretholdelse og vi sikrer, at ingen hverken dør af sult eller går til grunde rent menneskeligt. Men det sker i stigende grad på en måde, der udtrykker mangel på respekt for medmennesket.
Vi ser det i den statslige behandling af flygtninge og indvandrere, vi ser det over for arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere. Vi ser det i forhold til dansk udviklingshjælp til de fattigste lande i verden. Vi hører det i retorikken fra både statsminister og integrationsminister: der tales ned til mennesker, der i forvejen ligger ned, der udtrykkes en mistænksomhed, som runger langt væk af fordomme og mangel på - ja, respekt.
Der er tale om en form for nedværdigende behandling af mennesker, hvor de ikke bliver troet på og anset for ligeværdige medlemmer af vores fællesskab. Vi mistror dem for et eller andet og går ud fra, at de er ude på at snyde os. Derfor siger vi til dem: Noget for noget - ellers er du ikke min næste.
Det er en holdning, der er skræmmende i sine konsekvenser: Den ender med at legitimere en inhuman holdning i selve vores menneskesyn. På den måde lægges der op til et brud med hidtidige sociale og medmenneskelige værdier i vores velfærdssamfund. Og der skabes også grobund for en kynisme, der sætter egen grådighed over næstekærligheden. Og det perspektiv ændrer grundlæggende ved vores velfærdssamfund, som vi hidtil har kendt det.
Vi lever i en verden, hvor der er knaphed på respekt for gamle, syge, fattige og mennesker, der af en eller anden grund ikke kan klare sig. Jo mere liberalistisk systemet bliver, desto tydeligere træder denne virkelighed frem som enerådende. Ikke kun hos os men i hele den markedsorienterede del af verden er det denne neoliberale variant, der sætter dagsordenen.
Stop op, tænk efter, se konsekvenserne - det er, hvad vi vil med kulturdagen i VEGA den 30. januar. Tid til eftertanke og - håber vi - handling. Sagt på en anden måde: Tid til mobilisering for et Danmark, vi kan være bekendt.. Den lille forråelse kan med en stille glidning blive til det store skred. Det er denne udvikling, vi advarer vi imod.
Ovenstående er uddrag af det brev, der er sendt til de mange kunstnere, som er blevet kontaktet omkring kulturdagen i VEGA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278