12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De velkendte valgfrasers vagtparade

De velkendte valgfrasers vagtparade

Torsdag, 27. januar, 2005, 00:00:00

Der blev næppe rykket nogen stemmer, da Lykketoft og Fogh tirsdag aften tørnede sammen i valgduel i Brøndbyhallen.

af Helge Knudsen
Skal valget afgøres på form, og ikke på indhold, blev Anders Fogh Rasmussen og Venstre den store vinder i valg-duellen mellem ham og statsminister-kandidaten Mogens Lykketoft i Brøndby-hallen tirsdag aften.
Højre side af salen var allerede en time før mødet spækket med 3-400 unge Venstre-klakører, der sang og heppede uafbrudt - mange med tydelig jysk dialekt. Over dem hang store fotostater af Venstres valgannoncer, som enhver avislæser har stiftet bekendtskab med utallige gange.
Overfor VU'erne, på venstre langside, sad 10-15 DSU'ere og - bare sad. Over dem hang, på en lang, uinteressant række, plakater med det lortebrune anarkist-symbol, som Socialdemokraterne af uransagelige grunde har valgt som partifarve og -logo.
Først otte minutter før valgmødets start kom 2-300 DSU'ere fra et tilstødende lokale deres betrængte kammerater til hjælp. Men da var Socialdemokraterne allerede langt bagud i valgshow-point. Og det hjalp ikke, at DSU'erne havde deres egne fodbolddommere med, som rask væk uddelte røde kort til regeringen.
Salen var kun trekvart fyldt, og som aftenen skred frem, stod det klart, at dem der hellere ville se DR 2's temaaften om isens skjulte hemmeligheder, ikke var gået glip af noget. Det blev de velkendte valgfrasers velsmurte vagtparade, serveret i den stil, der går efter hurtige stik på modstanderens - og vælgerens - bekostning.

Flere i arbejde og 'Flere i arbejde'
Valgets store emne, beskæftigelsen og udflagningen af arbejdspladser, blev kun sporadisk berørt. Her vandt Lykketoft klart duellen, og vakte jubel, da han fremførte at Venstres jobplan er underkendt af alle landets vismænd, og at planen i øvrigt 'kan stå med små bogstaver på bagsiden af en slagteriarbejders fyreseddel'.
Derimod var ingen af de to duellanter inde på deres fælles ansvar for arbejdsmarkedsreformen 'Flere i arbejde' og de stramninger og nedskæringer over for kontanthjælpsmodtagere den har ført med sig.
Mogens Lykketoft slog også på velfærden. Regeringens halve milliard til ældre er gået til bureaukrati og administration af 'fritvalg'-ordningen, erklærede han, og scorede point i salen på bemærkningen om, at 'hjemmehjælperen kan ikke gi en hånd til den ældre, fordi hun har et stopur i hånden.' Ikke mindst fordi opgøret med stopurs-tyranniet i ældreplejen var et af Venstres temaer i sidste valgkamp.
Fogh svarede igen ved at understrege, at 20.000 ældre har benyttet sig af 'Frit valg' - og spurgte Lykketoft, om han virkelig vil tage denne ret fra dem igen.
Det spørgsmål blev taget op igen, da en spørger ville vide, hvilken forskel der er i de to partiers ideologier og værdier?
Frihed, frisind og fællesskab, lød det fra Anders Fogh, der anklagede Socialdemokraterne for at være 'kørt fast i gammeldags tænkning', med staten i en formynder-rolle.
- Moderne mennesker vil tilrettelægge deres liv selv, sagde Anders Fogh.
Mogens Lykketoft går skam også ind for frit valg, fremhævede statsminister-kandidaten.
- Men det skal ikke være et frit valg, der betyder, at man kan tage penge ud af de offentlige sygehuse og med til privathospitalerne. Det skal være sådan, at den offentlige service kan konkurrere på lige fod med den private, forklarede Mogens Lykketoft.
Skattestoppet er med til at udsulte den offentlige sektor, derfor vil Socialdemkraterne erstatte det med et skatteloft, som stopper skattelettelserne til de rige og sikrer at de store multinationale selskaber også begynder at betale skat i Danmark, sagde Lykketoft. Det fik straks Fogh til at omdøbe Socialdemkraternes skatteloft til et 'skatteløft'. Og VU'erne supplerede hoppende med et taktfast 'skattehop, skattehop'.

Fogh skød på indvandrere
Fogh sørgede omhyggeligt for at indvandrerpolitikken fik en fremtrædende plads. I den forbindelse serverede Fogh aftenens eneste valgkanin, efter en svada hvor han beskyldte unge indvandrere over en kam for ikke at kunne tale ordentlig dansk, og for ikke at respektere danske værdier.
- Vi må kræve, at der er respekt for grundlæggende værdier som demokrati, ytringsfrihed og lige ret for kvinder og mænd. Og det skal de unge indvandrere også lære at forstå. Vi har gjort op med den misforståede tolerance, og det vil vi fortsætte med. Her til aften vil jeg gerne lancere et konkret udspil: Vi siger, at alle unge på 18-19 år kan få en uddannelsesgaranti - men de kan ikke få kontanthjælp til gengæld.
Landets forreste talsmand for 'frit valg' gjorde det yderligere klart, at dette 'valgløfte' også var for at undestrege, at det danske samfund ikke er et tag-selv-bord. Hvis man siger nej til det 'garanterede' uddannelsestilbud, fordi man finder det helt hen i skoven, så er det ud i kulden og på gaden.
Lykketoft tog ikke bolden op, ud over at nævne at Socialdemokraternes uddannelsesgaranti er en 'ægte garanti'.

Nåh ja, forresten, krigen...
Det er ikke hver dag Danmark går i krig. Alligevel gik der over en time, før et spørgsmål fra salen bragte Danmarks deltagelse i krigen mod Irak ind i debatten.
- Mener statsministeren, at risikoen for terror er mindre nu, efter at statsministeren har kvajet sig i Irak, lød det velforberedte spørgsmål.
- Nej, det tror jeg såmænd ikke. Men vi er kommet af med en skruppelløs diktator, som forfulgte, torturerede og dræbte sine politiske modstandere i Irak, svarede Anders Fogh. Det fik en flok, der var mødt op med plakatstore torturbillder fra Abu Graibh-fængslet og tekster som '100.000 dræbte i Irak - også dit ansvar, Anders Fogh', til at hæve billederne i ekstra højde.
- Hvis jeg havde været statsminister dengang Irak-krigen startede, havde Danmark ikke taget medansvar, lød svaret fra Lykketoft.
- Vi hjælper ikke ved at deltage i noget som mange irakere betragter som en besættelsesstyrke. Vi skal hjælpe på så mange andre områder, men jeg håber ikke at vi så længe Danmark er medlem af FN's sikkerhedsråd, igen kommer til at deltage i en krig som FN's generalsekretær betegner som ulovlig, sluttede Mogens Lykketoft, uden at forklare hvorfor Socialdemokraterne flere gange har stemt for den danske besættelsesstyrke i Irak.

Duel uden vinder
Da tilhørerne efter to timers valgduel kunne forlade salen, var der blandt dem, Arbejderen talte med, mange forskellige opfattelser af underholdningsværdien. Men ingen, der mente, at valgmødet havde rokket nogle stemmer.
- Der mangler nogle grundlæggende værdier og holdninger i debatten, mente en socialdemokratisk vælger, som syntes at Lykketoft her halter efter Fogh.
- Socialdemokratisk politik handler jo om, at solidariteten kommer før det store marked og pengene. Hvis man slog på disse værdier, tror jeg man kunne hente rigtig mange stemmer.
Socialdemokratisk politik op gennem 90'erne, og det Socialdemokraterne har lagt frem i valgkampen, giver ikke meget håb for de kritiske S-vælgere. Sandheden om at der var flere privatiseringer under Nyrup end under Fogh, er svær at komme uden om. Og her ligger uden tvivl også årsagen til, at så mange arbejdere stemmer til højre for Socialdemokraterne. Når valget bliver et valg mellem forskellige liberalistiske varianter, kan man lige så godt vælge den rene vare. Eller bevæge sig til venstre til et parti der satser på værdier som solidaritet og fællesskab.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jan. 2005 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp