12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Reinkarnationen på verdens tag

Reinkarnationen på verdens tag

Lørdag, 29. januar, 2005, 00:00:00

Det er en bekymret kreds, som i Davos har sat sig for at redde verden ved en altomfattende liberalisering af markedet.

Verdens tag lå oprindeligt i Tibet. Gemt væk bag Himalayas bjergtinder. Her var mystik og sagn, mens buddhistiske munke med Lamaen, den reinkarnerede ophøjede, gik i ét med verdens ånd og materie.
Tågerne er lettet, og de tabte horisonter er vundet tilbage.
Verdens tag er flyttet til Davos, hvor mere end 1000 regeringsledere og bosser fra de multinationale fra 96 lande mødes i 1500 meters højde. Sneen ligger tæt over det bjergrige Schweiz.
Ligesom buddhistiske lamaer mener sig i forbindelse med verdensaltet, er deltagerne i Davos også fuldt overbeviste om, at de er forbundet med verdensaltet.
Det overordnede tema i Davos kan sammenfattes til: 'kapitalismens reinkarnation som system'.

Bag det massive opbud af politi og militær er atmosfæren afslappet. Deltagerne ved de er betydningsfulde.
Selvom de til daglig er i voldsom konkurrence, er tonen blid i forsøget på at finde det fælles grundlag for deres overlevelse. Passende siger dresscoden, at det er uden slips og gerne i tweedjakker.
Det er en bekymret kreds, som har sat sig for at redde verden ved en altomfattende liberalisering af markedet. Det er angiveligt vejen frem for menneskeheden.
Den ene bekymring er Kina. Landets økonomi boomer og suger produktive arbejdspladser til sig, men efterhånden også mange af de vidensarbejdspladser, som hidtil er søgt solgt til de rige vestlige landes befolkninger.
Og hvad kan Kina ikke udvikle sig til økonomisk, politisk og militært?
Den anden bekymring er USA. Kan USA opretholde sin dominerende magtposition i verden? USA har budgetunderskud og underskud på handelsbalancen. Forbruget i USA er i dag på 71 procent af bruttonationalproduktet.

Samtidig truer den lave dollarkurs de øvrige landes eksportværdi. Reaktionen er ved at komme, idet flere og flere lande og institutioner flytter fra dollar til euro.
Et tredje hovedemne er hvordan stabiliteten kan sikres for den globale økonomi. Der tales om det sociale ansvar. Her er der sandelig også noget at tage fat på.
Men for alle tre problemer gælder, at der ikke er grund til at tro, at eliten på verdens tage har nøglen til løsning af et eneste af dem.
Der er demonstrationer i Davos - så tæt på som det nu er muligt. Men den kraft, der kan håndtere fattigdom og skabe stabilitet, mødes så langt væk som i Brasilien.
Her ventes 120.000 på en eller anden måde at deltage i Verdens Sociale Forum i Porto Alegre. Det er helt nede på jorden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2005 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp