Søndag aftens partilederdebat var nærmest designet af regeringen. Ingen kontroversielle emner blev sat til debat og regeringen ligelønssag fik den bedste sendetid.
af Birthe Sørensen, redaktør
Mon ikke Vestres spindoktor tog sig en ekstra stor cognac efter søndag aftens traditionelle partilederrunde på DR1? Spindoktoren havde i hvert flad al mulig grund til at være tilfreds - taktikken lykkedes perfekt.
Lørdag morgen gik planen i luften. Beskæftigelsesministeren vil nu indføre kønsopdelte lønstatistikker, lød det i radioavisen. Ganske vist var det første VC-regeringen gjorde, da de kom til magten, at få stoppet disse statistikker. Men her, få dage før valget, er forslaget designet til at ramme de kvindelige vælgere. Så nu går Venstre ind for kønsopdelte lønstatistikker. Fordi regeringen går ind for lige løn for lige arbejde. Det er en principé
Og efter at forslaget havde cirkuleret hele weekenden i medierne nåede vi frem til DR's partilederrundesøndag aften umiddelbart efter tv-avisen kl. 21. Jeg ved ikke, hvor mange som bliver siddende foran skærmen og ser den til ende, men der er vist ikke tvivl om at der er flest seere først i programmet. Her lød indgangssalutten fra Reimer Bo Christensen:
- Anders Fogh Rasmussen, hvad 30 års kvindekamp ikke har fået gennemført - det vil du nu stille dig i spidsen for - indførelse af reel ligeløn på de danske arbejdsmarked. Hvordan vil du gøre det?
Sådan, hvilket ønskespørgsmål. Og Anders Fogh fik god til at komme med ønskesvaret:
- Regeringen går ind for lige løn for lige arbejdeé Det er et princip vi er enige ié vi vil give et redskab til at synliggøreéosv.
UG med kryds og slange til Venstres spindoktor. Det lykkedes at få sat dagsordenen.
Seks emner
Det var så gennemskueligt og som oppositionen da også straks påpegede havde den tidligere regering jo tidligere stillet det samme forslag.
Men også det havde statsministeren svaret på, da han hurtigt fik ordet for anden gang. Nu sidder I bare og er sure. Ligeløn for lige arbejde er et princip regeringen går ind for, nu vil vi give et redskab til at synliggøreé
Det var helt befriende da Minoritetspartiets kandidat, Rune Engelbreth Larsen, påpegede, at den her debat var et resultat af Venstres fokusgrupper. Men så tog Pia Kjærsgaard ellers over - for hvilket spørsgsmål er det vigtigste i ligestillingsdebatten? indvandrerkvinderne selvfølgelig. Og så fik vi en runde på udlændingepolitikken og især den hemmelige eller mangel på hemmelig aftale mellem Socialdemokratiet og Radikale. Og til sidst fik Fogh Rasmussen ordet, så han lige kunne opsummere dén debat. Og det gjorde han eftertrykkeligt.
Og så skiftede Reimer Bo emne:
- Lykketoft siger at VC-regeringen ikke vil holde deres løfter, men har en hemmelig masterplan i skuffen - hvad går den ud på, Bendt Bendtsen?
Protesterne fra de øvrige partier over at udlændingedebatten blev sluttet på den måde var berettigede - men hvad gør man når sendes direkte. Det blev efter lidt mudder til en debat om masterplanen eller mangel på masterplan.
Næste emne var efterløn. Derefter debat om folkeskolen og til sidst om, hvem som kan samarbejde med hvem, når der skal dannes regering. Og så var den partilederdebat slut. Seks emner blev det til - og hvilke emner. Dem har Fogh Rasmussen i hvert fald ikke grund til at være utilfreds med. Han slap både for at diskutere kommunalreform, frit valg, sygehuspolitik, fordelingspolitik, Irak-krig - ja, alt det som kunne have givet regeringen ridser i lakken og profileret oppositionen.
De små partier tabte
Der var engang hvor en partilederrunde blev nøje udmålt med lige mange minutter og sekunder til hver kandidat - og hvor partierne fik lov til at debattere med hinanden, om lige præcis de emner, som de selv synes er de vigtigste. Hvor hvert parti havde mulighed for at sætte sin egen dagsorden og profil.
Måske er det heller ikke verdens bedste form. Men det vi så søndag aften var langt fra at være en ordentlig public service-station værdig. Taberne var så ubetinget de små partier og vinderne var regeringen.
Tre gange fik Minoritetspartiet ordet, syv gange fik Lykketoft det og 15 gange blev ordet givet til Anders Fogh Rasmussen. Æren tilfalder alene Reimer Bo.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278