24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvem kender P. 6.

Hvem kender P. 6.

Torsdag, 17. marts, 2005, 00:00:00

Jørgen Tved vil gerne høre mere om modstandsgruppen P. 6.

For nogen tid siden fik jeg et mindealbum for en modstandsgruppe, P. 6. Jeg har gennem tiden truffet nogle kammerater, der har fortalt, at de havde været med i P. 6., som jeg så fejlagtig mente, var en gruppe under Bopa eller Ampa. Nu vil jeg godt vide mere om P. 6., der var en ganske stor gruppe.
I forordet til det omtalte mindealbum fortæller Bataillonschefen 'Carlo', som også underskriver sig Henry Andersen, at han i 1942 af Danmarks kommunistiske Parti fik til opgave at danne værkstedsgrupper på sin arbejdsplads. Hvem var Henry Andersen og hvilken arbejdsplads taler han om?
I 1943 får Henry Andersen ledelsen over flere grupper, spredt over hele København, og styrken kommer på den måde op på ca. 700 mand. Henry Andersen fortæller også, at formålet med disse grupper allerede på dette tidspunkt var, i tilfælde af allieret invasion, at beskytte virksomhederne mod tyske overgreb.
Og han beretter videre, at efter den 29. august 1943 bliver der optaget forbindelse med tilsvarende grupper fra andre partier, og at P. 6. fra denne tid fik den opdeling og plads i frihedsbevægelsen, som varede til kapitulationen.
Henry Andersen omtaler seks navngivne kammerater, som satte livet til i modstandskampen. P. 6. må altså havde deltaget i nogle aktioner og ikke bare ventet på en invasion og eventuel kamp med tyskerne.
Det undrer mig, at en så stor gruppe eller organisation, ikke har en betydelig større plads i historien. 700 mand allerede i 1943 før den 29 august. Henry Andersen omtaler sig, som Bataillionschef og en Bataillion har normalt en størrelse på 700-1000 mand.
I mindealbumet er der mange fotografier, naturligvis taget straks efter befrielsen. Det første hovedkvarter var på hotel Phønix der dengang, som i dag ligger på hjørnet af Bredgade og Dr. Tværgade. Gruppen havde egen sanitetsafdeling og en ambulance påmalet P. 6 kan man se på et af de mange fotos.
Mange i P. 6. har også efter befrielsen opfattet sig, som kommunister. På et foto fra modstandsbevægelsens store parade i København fortæller en billedtekst, at et kompagni havde indforskrevet et orkester og andre kompagnier havde egne faner. På et foto kan man se, at det er røde faner med hammer og segl og så naturligvis P. 6.
Jeg har læst og hørt meget om frihedskampen og modstandsbevægelsen, men kun få og spredte bemærkninger om P. 6. Er det tilfældigheder, at denne gruppes historie er gået min næse forbi, eller er der en eller anden forklaring. Jeg kan oplyse, at på Frihedsmuseet har de faktisk ikke meget andet end et mindealbum, som det jeg nu har foran mig.
Hvis du vil og kan bidrage til at løfte sløret for P. 6 så må du meget gerne kontakte mig. Jørgen Tved, Smedebakken 16, 3300 Frederiksværk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2005 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp