25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lønnedgang er ingen løsning

Lønnedgang er ingen løsning

Onsdag, 27. april, 2005, 00:00:00

Globaliseringen er over os - hvad enten vi kan lide det eller ej

fra repræsentantskabsmødet i 3F Rymarken
Aktionærer og direktører verden over glæder sig i denne tid. Overskuddene er større end nogensinde, og ser bundlinjen ikke attraktiv nok ud, ja så flytter man bare en større eller mindre del af produktion til lavtlønsområder, og straks ser bundlinjen meget bedre ud.
Den tid hvor arbejdsgiveren, kapitalisten om man vil, var en god national mand, med dannebrogsflag i knaphullet er endegyldigt forbi.
Som lønmodtagere kan vi betragte denne udvikling, mens vi føler på vor egen krop, at jobbene forsvinder.
Vi oplever i stigende grad, at skruppelløse arbejdsgivere udnytter situationen, og presser kolleger til ikke bare lønmæssige nul-løsninger men sågar lønnedgang til gengæld for vage løfter om at beholde produktionen i Danmark i en kortere periode.
Vi opfordrer arbejdsgiverne til at tænke sig om. Udflagning af dele af eller hele produktionen er ikke altid den bedste løsning. Måske kunne et samarbejde mellem ledelse, medarbejdere og tillidsfolk øge produktiviteten og dermed konkurrenceevnen, så man alligevel når et acceptabelt resultat.
Vi tror ikke på nul-løsninger eller lønnedgang !
Vi tror ikke på, at vi kan eller skal konkurrere på lønnen !

Uddannelse
Vort svar på globaliseringen er dels en total satsning på uddannelse, ikke bare de højere uddannelser, som også skal løftes, men ikke mindst efteruddannelse for såvel faglærte som ufaglærte, en målrettet indsats, der skal opkvalificere vore medlemmer, således at de er bedre rustet til fremtidens arbejdsmarked, og dels en aktiv og fremsynet beskæftigelsespolitik, hvor staten, regionerne og kommunerne i samarbejde med arbejdsmarkedets parter lægger kræfterne i.
I forbindelse med uddannelsesindsatsen, er det nu tiden til at sætte fokus på den side af vore overenskomster, der netop drejer sig herom. Vi må have mere tid til uddannelse, og vel at mærke ikke bare den virksomhedsorienterede uddannelse. Efteruddannelse i bred-format må gennemføres, og det med betaling, så ingen undslår sig af økonomiske grunde. Arbejdsgiverne, der profiterer af globaliseringen, må i stigende grad være med til at betale uddannelse for vore medlemmer.
Det er det vi forventer af et samfund, der vil kalde sig et velfærdssamfund.

Arbejdsmiljø
Presset på vore kolleger på arbejdspladserne udmønter sig også i et stadig dårligere arbejdsmiljø.
Ikke nok med, at man må løbe hurtigere, men man må også se kolleger ryge ud af porten i et konstant tempo. Kravene om højere kvalitet og højere tempo, kombineret med reduktion i medarbejderstaben, giver en voldsom belastning af arbejdsmiljøet, dels det fysiske, men i endnu højere grad det psykiske arbejdsmiljø.
Når vi dertil lægger, at den borgerlige regering har skåret ned på miljøindsatsen over en bred kam, hvor såvel AT som BST har fået kniven, ja så er der pres på arbejdsmiljøet i disse år.
Vi opfordrer derfor til, at miljøindsatsen ude på arbejdspladserne, hvor vore sikkerhedsrepræsentanter gør et stort stykke arbejde, bliver bakket op af såvel fagforening som forbund.
Et godt arbejdsmiljø kommer ikke af sig selv ! Det er vort fælles ansvar at sikre arbejdsmiljøet !

Politik
Da vælgerne ved folketingsvalget i februar 2005 sammensatte det nye folketing, viste det sig, at der desværre stadig var et klart flertal bag VK-regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti, om end statsministerens parti var én af valgets klare tabere. Den lønmodtagerfjendske politik vil givetvis blive fortsat, og tidligere forslag vil blive støvet af og fremsat, mens andre forslag udtænkt i borgerligt, liberale tænketanke og i andre af regeringens nedsatte råd og nævn, nu givetvis vil blive finpudset og fremlagt.
Vi tænker på indgreb overfor de ledige, angreb på konfliktretten, indgreb mod eksklusivaftaler etc.
I forlængelse af valget måtte Socialdemokraterne og SF igennem et formandsvalg, hvor begge partier besluttede at vælge partiformand ved urafstemning blandt medlemmerne efter en længere debat såvel i offentligheden som i medlemskredsen. Vi håber, at begge partier kommer styrket ud af dette formandsvalg, at de hurtigt finder frem til den politiske linje. 3F Rymarken vil kæmpe for at der kommer et nyt flertal, der sikrer en politik, hvor det er lønmodtagerne, de ældres og de unges interesser, der er i højsædet, og ikke som nu, velhavernes og de velbjærgedes interesser.
Repræsentantskabsmødet i 3F Rymarken vil gerne være med til at debattere alle politiske emner, herunder ændret pensionsalder og efterlønnen.
Men det giver ikke mening at ændre efterløn og pensionsalder, såfremt det arbejdsmarked, de plus 50-årige kolleger skal stå til rådighed for, ikke står til rådighed for denne gruppe kolleger.
Så kort og præcist kan det siges.

Vedtaget på repræsentantskabsmøde den 19. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2005 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp