Hverken politikere eller vælgere aner, hvordan de nye storkommuner kommer til at fungere, og under hvilke økonomiske betingelser. Vælgerne er på Herrens mark.
Nyhedskommentar af Karen Sunds, DKP/ML
Har du også en underlig fornemmelse af, at valgkampen op til kommunal- og regionsvalget næste tirsdag aldrig rigtig har hævet sig fra gulvet? At det er ligesom om, at den politiske debat har været pakket ind i dyner og uden nogen politisk skarphed og slagkraft ?
I så fald er du næppe den eneste, der har den fornemmelse.
I forhold til tidligere kommunalvalg har denne været ualmindelig drænet for folkelig engagement og deltagelse. Politikerne har rundt om i landet holdt debatmøder for halv- og heltomme sale.
Hvad er der galt?
Nogle eksperter har den teori, at folk - især de unge - ikke længere interesserer sig for lokalpolitik. De lever i 'det globale rum', og forholder sig måske til landspolitiske spørgsmål, men det lokale niveau er de hævet over.
Der er næppe tvivl om, at det påvirker vores udsyn og den ramme, som vi sætter ting ind i, når nyheder fra Washington eller Pakistan ruller ind på vores skærm side om side med nyhederne henne fra det lokale rådhus. Og det er kun godt, at den moderne teknologi har givet mulighed for at udvikle et større internationalt udsyn.
Men det er ikke det samme, som at man ikke længere engagerer sig i lokalpolitik. For mens de fleste mennesker ofte ser sig selv som passive tilskuere til de globale begivenheder, så er der i lokalpolitikken traditionelt langt større chancer for at påvirke beslutninger og gøre en forskel. Du kan - sammen med andre - arrangere en demonstration foran det lokale rådhus eller amtsgården, hvis de vil lukke din folkeskole eller dit sygehus, eller skære ned i hjemmehjælpen. Det har tusindvis af mennesker landet over erfaringer med.
I strukturreformens skygge
Dét, der er galt med dette hér kommunal- og regionsvalg er noget helt andet. Det er efter min opfattelse en konsekvens af strukturreformen, og den dramatiske omlægning, der sker på alle niveauer i kommunalstrukturen i øjeblikket.
Mange borgere har slet ikke overblik over, hvad det er for en storkommune, de bliver en del af, og hvordan den vil komme til at fungere. Det sidste ved ikke en gang politikerne.
Mange frygter, at der vil blive forringelser i den offentlige service i de nye storkommuner - ikke mindst at skoler og plejehjem i mindre byer kan blive nedlagt. Og det er sandsynligvis præcist, hvad der sker. Men ingen kan dokumentere det i dag, og ingen kan drages til ansvar for det. Alt flyder.
Helt galt er det, at de nye kommunalpolitikere ikke aner, hvilke økonomiske rammer, de får at arbejde under. Det er nemlig slet ikke på plads endnu, for VC-regeringen har konsekvent afvist at fremlægge et forslag til reform af den såkaldte udligningsordning mellem kommunerne. Den vil først blive lagt frem i januar 2006.
Efter alt at dømme vil der ske store ændringer i principperne for den økonomiske udligning, og det betyder, at det beløb, som den enkelte storkomune har at gøre godt med, kan variere med adskillige millioner kroner.
Problemet formuleres klart af Poul Erik Mouritzen, der er professor ved Syddansk Universitet:
- Man kan ikke forlange valgløfter, når der ikke findes et økonomisk overblik. Det er derfor, at valgkampen er så indholdsløs. Politikerne kan love hvad som helst eller ingenting, så her spilles virkelig med blind makker, siger han til Information.
Man kan sige, at denne kommunal- og regionsvalgkamp føres i en situation, hvor alle brikker er smidt op i luften, og ingen af dem er for alvor landet igen. Derfor er politikerne på gyngende grund, mens vælgerne bogstaveligt talt er på Herrens mark.
Og det kan ikke undre, at det hamrer lige ind og påvirker folks engagement og interesse i valget, som vi oplever det i disse uger. For man kan nu engang ikke inddrage folk i et demokrati, der er et flop. Hvis det ikke er klart, hvilke konsekvenser beslutninger og valg har, og hvem der har ansvaret for hvad, ja, så trækkes livet ud af demokratiet.
Den styrke, som lokalpolitik plejer at have, nemlig at folk føler, at de faktisk kan øve indflydelse, - den er væk denne gang. Og reaktionen kommer umiddelbart hos vælgerne .
Det er i virkeligheden en vigtig lære.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278