18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

At behandle overgreb med overgreb

At behandle overgreb med overgreb

Tirsdag, 28. februar, 2006, 00:00:00

Landsforeningen af Psykiatribrugere mener, at det må være indlysende, at fastspænding og tvangsmedicinering ikke er vejen frem, hvis man ønsker at hjælpe sindslidende

af Thoridt Allermand, Landsforeningen Af Psykiatribrugere
I dag er der førstebehandling af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens forslag til revision af psykiatriloven. En del af den nye lov handler om ambulant tvang. I praksis vil det sige, at psykiatribrugere efter endt behandling på en psykiatrisk afdeling udskrives med en klausul om, at hvis ikke vi møder op på afdelingen og tager den ordinerede medicin, vil vi blive afhentet af politiet i vores hjem og mod vores vilje blive fragtet til en psykiatrisk afdeling for her at blive tvangsmedicineret.
Nyere forskning viser, at blandt voksne med psykotiske lidelser har to tredjedele oplevet vold eller seksuelle overgreb i barndommen. I Landsforeningen af Psykiatribrugere (LAP) mener vi, at det må være indlysende, at tvangsindgreb i form af fastspænding og tvangsmedicinering ikke er vejen frem, hvis man ønsker at hjælpe sindslidende. Det er reelt at behandle overgreb med overgreb. Det er indlysende, at man blot får nye traumer føjet til dem, man har i forvejen og ens vej mod recovery - mod at blive rask - bliver yderligere vanskeliggjort.
Vi mener, at det lovforslag der er fremsat, går i den helt forkerte retning. I stedet for at udvide mulighederne for tvangsbehandling, burde behandlingsindikationen for tvang helt afskaffes og tvangsbehandling kun finde sted i påviseligt og overhængende livstruende situationer.
Vi mener, at der bør indføres en behandlingsgaranti, der sikrer alle psykisk syge rettigheder og valgmuligheder i form af fri og uhindret adgang til den form for støtte, hjælp og behandling, den enkelte selv mener at have brug for, med ret til frit at vælge mellem psykologisk, psykosocial eller medicinsk behandling. Over hele landet skal der være let adgang til at benytte døgnåbne tilbud uden for hospitalspsykiatrien.
Indførsel af ambulant tvang kan ikke accepteres som en løsning og da slet ikke uden at have forsøgt sig med alternativerne først. Der findes ingen smutveje. Ultimative behandlingsmetoder løser ikke problemet. Minus gange minus giver plus, men selvom man har været udsat for et overgreb og udsættes for et mere, så vil de aldrig ophæve hinanden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. feb. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp