Israel-Danmark. Er det rimeligt, at spille venskabskamp med en ulovlig besættelsesmagt?
af Irene Clausen
Som følge af den såkaldte Muhammed-krise er danske firmaer blevet boykottet overalt i Mellemøsten. Det gælder frem for alt mejerikoncernen Arla, som her har et årligt salg for flere milliarder. Hovedkontoret i Viby Jylland melder at have mistet markedsandele, som det vil tage år at tilbageerobre.
Det kan derfor ikke undre, at Arla har fået kolde fødder ved udsigten til at skulle optræde som sponsor i Tel Aviv.
Arla er ikke uvidende om, at hos befolkningerne i Mellemøsten opfattes Israel, sammen med USA, som hovedfjender. Interessant er det i den sammenhæng, at Arla løbende underskriver aftaler med Saudiarabien, hvor man garanterer at Arlas produkter ikke er fremstillet i Israel eller indeholder ingredienser fra Israel!
Ytringsfrihed
Hvad gør et pengegrisk koncern? Bakker op omkring den benhårde afvisningslinje, som den danske regering har lagt i form af ikke at vige en tomme i forhold til ytringsfriheden.
Hvilket, i tilfældet Arla, ville svare til - hvad venskabskampen angår - at fortsætte 'gamet' som om ingenting var forandret.
Eller åbent erkender at det vil skade Arlas image i Mellemøsten at optræde som sponsor i en venskabskamp med Israel - selve Satan! Hvorfor det vil være mest profitabelt for koncernen at skjule sponsoratet og fjerne Arla-logoet fra spillernes trøjer. Det er den sidste løsning som Arla-koncernen vælger. Et knæfald for profitten!
DBU - Dansk Boldspil Union - har også fået sit dilemma som man har løst på en lige så principløs måde. DBU, landstræneren, PET og Udenrigsministeriet har vurderet, at det ville være for provokerende at demonstrere, at man kommer fra Danmark og har derfor besluttet at droppe ordet `Danmark` på trøjerne. Noget af en beslutning i en landskamp!!
Mere end tegninger
Sagen viser, at det er blevet upopulært at være dansker set fra Mellemøsten. Den voldsomme vrede mod Danmark har kun overfladisk noget at gøre med Muhammed-tegningerne; som bare var den gnist der antændte bålet.
Vreden har langt mere at gøre med en dansk udenrigspolitik, hvor man lægger sig i røven på USA-imperialismen og er til stede med militær i Afghanistan og som besættelsesmagt i Irak. Og optræder som en af Israels støtter - og er dermed ansvarlig for den ulovlige besættelse af Palæstina.
Venskabskampen Danmark-Israel har en gang for alle slået fast, at politik, økonomi og sport hænger sammen, især i konfliktsituationer.
Men den demonstrerer også behovet for, at spillerne snart træder ud af deres elfenbenstårn og indtager rollen som borgere i samfundet, der tør have en mening om verdenssituationen. For eksempel, om det er rimeligt, at spille venskabskamp med en ulovlig besættelsesmagt.
Der er al mulig grund til at fortsætte den generelle boykot af Israel, som den danske Boykot Israel Kampagne nu fortsætter på fjerde år. Boykot Israel - indtil Israel er ude af de besatte områder!
Irene Clausen er medlem af Boykot Israel Kampagnen
I dag kl. 16-17 afholdes en Boykot Israel manifestation foran Dansk Industri på Rådhuspladsen i København.
Virksomheder under Dansk Industri boykotter Israel når de - i forbindelse med samhandel med arabiske lande - skriver under på, at de produkter, de sælger, ikke er fremstillet i Israel eller indeholder ingredienser fra Israel. Dette 'boykot-fællesskab' markerer vi med vores lille happening på Rådhuspladsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278