19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

¤¤Modernisering¤¤ af den offentlige sektor

¤¤Modernisering¤¤ af den offentlige sektor

Torsdag, 09. marts, 2006, 00:00:00

Hvad glæde har fru Olsen af, at vi har brugt to dage på at blive enige om fem pæne ord som målsætning for vores ¤¤virksomhed¤¤, alt mens hun skal vente en time på at komme på toilettet?

af Klaus Haase, medlem af DKP
Et gammelt ordsprog siger, at når det regner på præsten, drypper det på degnen.
Dette ordsprog kan sidestilles med den 'modernisering' der for øjeblikket sker af den offentlige sektor. Den private sektor er præsten. Den offentlige sektor er degnen.
Den nye kommunalreform med større kommuner er arkitekttegnet til privatiseringer. Den offentlige sektor skal moderniseres. Større kommuner giver et større marked. Nu skal det private også tage sig af svage og udsatte grupper, omsorgsfunktioner med mere: Børnepasning, sundhedssektoren, de udviklingshæmmede, de handicappede, de ældre og så videre.
Ja det drypper kraftigt på det offentlige; man er i færd med at ruste sig til 'konkurrencen' med den private sektor. Det skal offentligt ansatte 'klædes på' til! Man taler om en 'modernisering' via kurser, hvor det private erhvervslivs slagord drypper ned: Teambuilding. Coaching, Kompetenceudvikling.
Man er ikke mere på en arbejdsplads. Man er på en virksomhed. Man skal være omstillingsparat. Man skal kompetenceudvikles. De mennesker man arbejder med og drager omsorg for, får nogle ydelser, som kan måles og vejes via skemaer, der skal dokumentere, hvor meget hjælp for eksempel en handicappet har brug for.

Konceptet
Den moderne offentlige virksomhed skal have et 'koncept'. Ligesom fastfood kæder og indkøbscentre! I nogle kommuner ( eksempelvis Holbæk Kommune) har man endda lavet et fælles koncept for samtlige offentlige ansatte.
En konsulent sprøjter regnskove af kursuspapirer ud, kalder personale ind til påtvungne kurser udenfor arbejdstiden for at bringe budskabet videre på lystavler, holde oplæg om den effektive, kompetente, teambuildingsorienterede, omstillingsparate - og først og fremmest loyale medarbejder. Loyal overfor sin virksomhed. Loyal overfor sin arbejdsgiver. Loyal overfor konceptet.
Den moderne leder går ind for målbare værdier og resultatorienteret forståelse. 'Virksomheden skal effektiviseres'. 'Der skal kunder i butikken'. Den moderne leder er primært administrator af budgetterne. Det faglige indhold kommer i anden række.
Den moderne tillidsmand står i en svær situation midt i det moderne virksomhedskoncept; det handler om at balancere mellem (med)arbejdernes interesser i en tid, hvor individualisering i høj grad har overtaget solidaritetsfølelsen, via den ideologiske påvirkning som ligger bag 'moderniseringskonceptet'!På den anden side den karriereorienterede leder, der har deponeret sin loyalitet hos sin arbejdsgiver!
Hvordan er dryppene fra den private sektor så faldet på medarbejdernes faglige identitet?
I dag handler det også om omstillingsparathed, fleksibilitet og effektivitet. En leder delte arbejdstiden op i tre dele: 1/3 til administration, 1/3 til kurser - og 1/3 til brugerne!

Brugerne
Hvor står brugerne i 'Den moderne virksomhed'? Hvad glæde har fru Olsen i kørestolen af, at vi har brugt to dage på at blive enige om fem pæne ord som målsætning for vores 'virksomhed', alt mens hun skal vente en time på at komme på toilettet?
Hvad glæde har lille Emil og de 27 andre små poder samt to pædagoger i Humlebiens blå stue af, at medarbejdere eller forældrebestyrelse har været til kursus i 'kvalitetsudvikling', når normeringerne i mellemtiden er blevet forringet?
Hvad nytte gør coaching af en leder på en medarbejder, der er dødtræt, fordi vikarkontoen hos de multihandicappede brugere er lukket, og man kun er to medarbejdere til tolv mennesker, der skal have hjælp til alt i dagligdagen. Medarbejderne har jo kun 1/3 af arbejdstiden til brugerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. mar. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp