Forsømmes forsvaret af de grundlovssikrede rettigheder og de demokratiske værdier, da vil dette være begyndelsen til enden på vores frihed
af Arne Lund, Enhedslisten, Humlebæk
Uanset hvor megen sympati man end kan have for det manifest, som Salman Rushdie med flere har udsendt, så lader det sig ikke nægte, at de underskrivende har begået en alvorlig fejl, der kan svække de gode intentioner.
Det sker allerede i første linie, hvor det hedder: 'Efter at have overvundet fascismen!' Vrøvl! Er der noget, der ikke er overvundet, så er det fascismen. Tværtimod lever den i bedste - det vil sige værste - velgående, ja, den stormer frem i disse tider. Ikke 30`ernes variant med skrårem, bøllebank og stærke mænd. Næh, i dag optræder fascismen i fnugfrie, stuerene klæder og for det meste med et venligt smil på læben.
Hen mod politistat
Samme dag som manifestet udsendtes, fremlagde regeringen nye forslag til stramninger af terror-lovgivningen. Heri lægges der op til en betydelig styrkelse af efterretningstjenesterne og til at give politiet flere muligheder for at overvåge borgerne, hvilket i praksis vil indebære alvorlige forringelser af de grundlovssikrede frihedsrettigheder.
Terrorlovene er i sig selv ikke fascisme, men de peger hen mod den politistat, som stedse flere drømmer om. Nok kan vi stadigvæk kalde os for et demokrati, men det lader sig ikke længere skjule, at flere og flere af de elementer som tjener til at fremme fascismen, er ved at blive kørt i stilling.
Det gælder højrepartiernes uafladelige tale om de 'nationale værdier', 'danskerne som én homogen stamme', brugen af syndebukke som bortforklaring på samfundets problemer, et mediemonopol, der villigt adlyder magthavernes bud, indskrænkninger i oppositionens muligheder for at udøve kritik mod magthaverne. Hertil kommer en ideologi, der kræver opbakning om (folke)fællesskabet og forlanger betingelsesløst sammenhold mod indre og ydre fjender. Og endelig så må man ikke glemme den sociale funktion, der består i at opretholde de kapitalistiske ejendomsforhold og overklassens privilegier.
Fascismens væsen er den 'militære' intelligens, magtsystemernes intelligens, og en teknokratisk-videnskabelige tankegang der ikke inddrager menneskelige, sociale og miljømæssige hensyn.
Den følger sin egen blinde og døve stræben og påvirkes ikke af menneskelige svagheder.
Årsager sløres
Vejen til fascismen gødes af hverdagens hastighedstyranni. I trafikken gælder det den stærkestes 'ret', og når det planlægges og lovgives, så sker det med rationelle argumenter om effektivitet og samfundsnytte. Det kan ingen demokratisk proces overleve. Det ved Lene Espersen også godt, så derfor er der kun afsat en høringsfrist på tre uger for hendes nye stramninger af terrorlovgivningen.
Rushdies manifest vil medvirke til at flytte fokus væk fra den kendsgerning, at det ikke er islam i sig selv, der er hovedfjenden, men derimod de totalitære kræfter der findes overalt. Religionen er 'kun' en art overbygning på de grundlæggende magtstrukturer: Kapitalisme, udbytning, imperialisme. Men derfor skal man naturligvis ikke underkende, at der findes stærke magtgrupper og -ideologier i for eksempel Mellemøsten, der dækker sin undertrykkelse bag religiøse gevanter, og som vitterligt er/kan være en trussel mod den øvrige verden.
Men at gøre den islamiske totalitarisme til hovedfjenden for de demokratiske stater er helt forfejlet og med til at sløre de egentlige årsager til konflikten.
Manifestets åbenlyse fejl til trods så er det naturligvis vigtigt, at socialister medvirker til at undgå det civilisationernes sammenstød, som højrekræfterne fisker efter. Forsømmes forsvaret af de grundlovssikrede rettigheder og de demokratiske værdier, da vil dette være begyndelsen til enden på vores frihed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278