Den Alternative Velfærdskommission præsenterer nu et samlet alternativ til regeringens Velfærdskommission. De 650.000 på sidesporet er den virkelige udfordring
af Hans Brinkmann
43 bud på en anden vej end Velfærdskommissionens 43 forslag til barbering af de offentlige ydelser og mere brugerbetaling.
Henrik Herløv Lund og Per Schultz Jørgensen fra Den Alternative Velfærdskommission (DAV) har nu sammenfattet DAV`s alternativ i et samlet forslag.
Velfærdskommissionen hævder, at dens forslag viser den økonomisk nødvendige tilpasning af velfærdsordningerne de kommende årtier. Derfor forslagene om at udfase efterlønnen, hæve pensionsalderen, forringe dagpengeordningen, indføre særlig lav mindsteløn til indvandrere, indføre brugerbetaling i sundhedssektoren mm.
Den Alternative Velfærdskommission afviser kommissionens grundlæggende præmisser for indgrebene. Forringelserne er ikke nødvendige for at undgå 'den økonomiske afgrund'. Nationalproduktet vil ifølge Velfærdskommissionens egne beregninger være fordoblet i 2040. Derfor er der rigeligt råderum, hvis det bliver nødvendigt på grund af stigende ældreudgifter, mener DAV.
- Velfærdskommissionens foreslåede velfærdsforringelser er ikke nogen økonomisk nødvendighed. Det er blot én - nyliberalt inspireret - strategi til imødegåelse af udfordringerne for velfærdssamfundet, men der findes andre lige så virkningsfulde strategier, som ikke vil medføre den fordelingspolitiske og samfundspolitiske skævvridning af det danske velfærdssamfund, som Velfærdskommissionens forslag vil indebære, hedder det i oplægget.
Flere i arbejde
Hovedudfordringen for velfærdssamfundet er de mange udenfor arbejdsmarkedet, mener DAV, og afviser Velfærdskommissionens påstand om, at den har valgt en 'beskæftigelsesvej'.
- Velfærdskommissionens reform skaber ikke flere arbejdspladser og bringer derfor ikke flere i beskæftigelse i og med, at Kommissionens hovedvirkemiddel består i - gennem udfasning af efterlønnen og forhøjelse af pensionsalderen - at de, som i forvejen har arbejde, skal arbejde mere.
Velfærdskommissionen sigter med sin fokusering på ældrebyrden slet og ret på det forkerte problem. Den store udfordring for Velfærdssamfundet består i, at der allerede i dag er 450 - 650.000 personer udenfor arbejdsmarkedet. Hvilket både repræsenterer et stort spild af økonomisk potentiale og samtidig indebærer et dårligere liv for de pågældende. Realiseres blot en del af denne beskæftigelsesreserve, er vi til gengæld ude over problemerne med at finansiere ældrebyrden, skriver de.
Udvikling af den skandinaviske model
I stedet peger Den Alternative Velfærdskommission på en massiv indsats på alle områder for at få de udsatte grupper ind på arbejdsmarkedet. De peger ikke blot på en anden økonomisk politik. De mener, der er brug for at udbygge sammenhængskraften og udvikle den skandinaviske model.
- Velfærdskommissionens forslag tegner en nyliberal kurs væk fra grundlæggende principper i den hidtidige, succesrige skandinaviske, universelle model. Det er en udvikling, der er dybt problematisk for samfundets sammenhængskraft og for den lighed og solidaritet, som er et kernepunkt i vores 'skandinaviske' samfundsmodel, skriver Henrik Herløv Lund og Per Schultz Jørgensen.
Artiklen har været bragt på Fagligt Ansvars hjemmeside, www.fagligtansvar.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278