19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA og Israel taber i FN

USA og Israel taber i FN

Fredag, 17. marts, 2006, 00:00:00

FN får et Råd for Menneskerettigheder i stedet for Kommissionen. Forslaget blev vedtaget med overvældende flertal imod USA og Israel

Blot fire lande stemte onsdag imod at erstatte FN`s Menneskerettighedskommission med et råd: USA, Israel og de to smånationer Palau og Marshall-øerne. 170 stemte for, og tre afstod fra at stemme, skriver nyhedsbureauet IPS.
Beslutningen er et enormt nederlag for USA, der kan blive cementeret, hvis Kommissionens årlige møde i denne måned fordømmer USA`s tortur på Guantánamobasen og i Abu Ghraib-fængslet i Irak.
Cubas FN-ambassadør Rodrigo Malmierca ser stemmetallene som et billede på verdenssituationen.
- Det er den negative afspejling af den unipolære verden, som USA`s præsident George W. Bush ønsker at legitimere, en verden underlagt magtens kræfter, hvor logik og retfærdighed er værdiløse, sagde Malmierca efter at resultatet stod klart.
Rådets størrelse er fastsat til 47 medlemmer mod Kommissionens 53. USA havde først foreslået 25 medlemmer. Jo mindre Rådet er, jo lettere er det for magtfulde nationer - som USA - at presse deres dagsorden igennem.
Pladserne er geografisk fordelt: 13 til Afrika, 13 til Asien, otte til Latinamerika, seks til Østeuropa og syv til den gruppe, der kaldes 'Europa og andre stater', som også omfatter USA.
Valgproceduren var et andet stridsspørgsmål. Stemmerne skal afgives med kandidaternes forhold til menneskerettighederne in mente, mens USA havde ønsket at såkaldte gentagne overtrædere skulle forbydes at opstille.
>Med et forbud ville lande som Kina og Cuba formodentlig kunne udelukkes. De har begge været ramt af FN-resolutioner, som USA både har forfattet og trumfet igennem.
Som noget nyt kan Rådets medlemmer trækkes tilbage, hvis deres menneskerettighedsforhold bliver forværret. Det kan ske med to tredjedeles flertal, mens det blot kræver almindeligt flertal at blive valgt ind.
Dén regel, der kan gøre det svært at fjerne politiske fjender fra Rådet, bliver skarpt kritiseret af USA`s FN-ambassadør John Bolton.
Både Cuba og USA er i dag medlemmer af Kommissionen. I 2001 blev USA ikke genvalgt, og de mange tortursager kan medføre, at USA igen ikke bliver valgt.
Cuba og Kina, der begge stemte for, kritiserer Rådets politiske grundlag for at ignorere sociale og økonomiske rettigheder samt beskyttelse fra intolerance, som ulandene havde lagt vægt på.
Venezuela kunne ikke se en tilstrækkelig beskyttelse mod USA`s dominans i den nye struktur, og stemte derfor blankt.
- Vi vil ikke stemme imod, for vi ønsker ikke at være en del af USA`s gruppe, var FN-ambassadør Fermin Toros argument.
USA`s John Bolton sagde efter nederlaget, at Rådet kun kan bevise sin legitimitet hvis det fordømmer Sudan, Cuba, Iran, Zimbabwe, Hviderusland og Burma.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp