S-ledelsens velfærdsudspil er et forsøg på en mere skarp socialdemokratisk profil - men S går uden om fordelingspolitikken som katten om den varme grød.
af Helge Knudsen
De sidste par uger har været turbulente på Christiansborg.
Først S-formand Helle Thorning-Schmidts offentlige kritik af de Radikale for ikke at give S plads nok. Derefter RV-ledelsens udmelding om, at S ikke længere var en fast kommende regeringspartner. Hurtigt fulgt op af en åbning fra de Konservative på integrationspolitikken. Den fælles interesse i en borgerlig politik uden om Dansk Folkeparti er åbenlys.
Konkrete løfter fra S
I går kom så velfærdsudspillet fra Socialdemokratiets ledelse. 'Samling om fornyelse' er udarbejdet før de Radikales afmelding af S som strategisk allieret. Men det ligger klar afstand til de Radikales forslag om skattelettelser for de rige og mere brugerbetaling, blandt andet på lægebesøg.
Udspillet rummer flere konkrete bud på en oprustning af de offentlige velfærdsydelser. En del er kendt i forvejen, for eksempel afskaffelsen af kontanthjælpsloftet og starthjælpen. Andre er nye, i hvert fald i deres konkrete form. for eksempel at Hjemmehjælp skal kunne tildeles ud fra sociale hensyn, så der bliver tid til hjemmehjælperen til at drikke en kop kaffe og få en sludder med den ensomme ældre.
I den yngre ende skal alle daginstitutionsbørn have gratis og sund mad. De syge får løfte om en halvering af antallet af sygehusinfektioner, og sammenhængende patientforløb med kun én sundhedsfaglig kontaktperson. Og så skal der investeres i de unge, i form af ret og pligt til 12 års uddannelse for alle unge.
S på nyliberalt ben
De mange løfter lyder ganske sympatiske, og det samme gør afsnittet 'Vi vil bekæmpe ulighed', hvor der står at 'bekæmpelse af ulighed har altid været kernen i den socialdemokratiske politik. Det er det også i fremtiden'.
Men alle undersøgelser viser, at den voksende ulighed i det danske samfund tog fart i Nyrups regeringstid. Socialdemokratiet stod i 90`erne for en nyliberal politik med omfattende privatiseringer og udliciteringer af offentlige serviceydelser, nedskæringer i kontanthjælpen for unge, og beskæringer i bloktilskuddene til kommunerne, der sendte regningen videre til skolebørn og ældre.
'Socialdemokraternes politik går altid på to ben,' hedder det i udspillet. Og det nye S-udspil udstiller også Socialdemokratiets anden store svaghed som reformistisk parti med det ene ben på liberal grund: Uviljen til at ændre grundlæggende ved fordelingspolitikken, herunder skattepolitikken. Det socialdemokratiske skattestop står ved magt. Mærsk-McKinney-Møller kan sove trygt på sine silkelagner, der bliver ikke gjort indhug i oliemilliarderne.Heller ikke i de mange skattebegunstigelser for landets rigeste.
Faktisk indeholder 'Samling om fornyelse' ikke et eneste bud på finansieringen af de mange løfter, bortset fra at der med udspillet ikke bliver råd til skattelettelser. Skal løfterne have troværdighed, kræver det dog mere end det. Og det er da også højrefløjens vigtigste kritik af S-udspillet.
'Samling om fornyelse' er et forsøg på at bringe Socialdemokratiet tilbage i valgkampen. Vægten er i den anledning flyttet over på det reformistiske ben. Men partiledelsen tripper stadig om den varme grød, fordelingspolitikken, uden at turde røre ved den.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278